A víz, amelyben megfőztük a tésztát, tele van keményítővel és sóval. Bár nem túl szép látvány, hiszen nem áttetsző, sőt meglehetősen zavaros, valójában ez a kulcs egy
ínycsiklandó mártás vagy pörkölt elkészítéséhez.
Amint megfőztük a tésztát, szedjük ki egy tésztavillával vagy fogóval, a vizet pedig hagyjuk meg. Ha mártást készítünk, tiszta víz helyett a keményítős vizet használjuk hozzá, mert gazdaggá és selymessé teszi a szószt.
Ez a trükk a kedvenc olasz éttermeink sajátja is, ugyanis a keményítőtartalmú víz segít még sűrűbbé tenni a szószokat, a mártásokat és a pörköltek szaftját.
Ettől lesz olyan különleges és finom. Tehát az ok, amiért érdemes megőrizni a tészta vizét, valójában az asztalra kerülő fogás tökéletességében keresendő.