A kakaó és a csokoládé jótékony hatásait először a maják élvezték évszázadokkal ezelőtt. Erjesztett italként fogyasztották,
különböző fűszerekkel ízesítették.
A csokoládét a spanyolok hozták Európába a 16. században. Kezdetben természetes gyógyszerként tartották számon, aztán végül elnyerte a mai formáját.
A kutatások szerint az étcsokoládé tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. A kutatók úgy gondolják, hogy az antioxidánsok segíthetnek a fogyásban és megőrzik a szív egészségét.
A teobromin a kakaó jól ismert vegyülete, amely segíthet csökkenteni a testben lévő gyulladást és a vérnyomást.
Egy tanulmány szerint a kunai indiánok, egy panamai törzs, naponta több mint öt bögre kakaóport fogyasztanak el. A vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy ezeknél a törzseknél a rák, a cukorbetegségek és szívbetegségek miatti halálozási arány kisebb, mint a városlakóknál.
Érdekes továbbá, hogy a magas sóbevitel ellenére a magas vérnyomás ritka a kunai indiánok körében.
A kutatók ezt a flavonoidokban gazdag kakaónak tulajdonították.
Egy másik tanulmány szerint az étcsokoládé még az anyagcserét is támogatja, ráadásul csökkenti a szorongást.
Az összefüggések megértése érdekében a kutatók 1514 férfit és 1528 nőt vontak be a vizsgálatba.
A résztvevők étcsokoládébevitelét kérdőívek segítségével értékelték, a szorongásuk szintjét pedig a Spielberg-kérdőív alapján vizsgálták. Ezt követően a résztvevők 70%-át tíz éven keresztül nyomon követték. A kutatók rájöttek, hogy a rendszeres étcsokoládéfogyasztás csökkentheti a stresszt és a szorongást.