A Zemplén Értékeiért Nonprofit Kft. célkitűzései között szerepel a Zemplénben található kulturális értékek megvédése, a hagyományápolás és a helyi ételek, alapanyagok, borok felhasználása, kiválóságának bemutatása. Emellett elköteleződött a tokaj-hegyaljai kincsek - a tokaji szőlő, aszú, a tokaji borok – megőrzése mellett, írják közleményükben.
Kaposkelecsény (Kapušianske Kľačany) 1943-ban Magyarmocsár, Magyarkelecsény és Ungnyarád egyesítésével létrejött község a Nagymihályi járásban, az Alföldön, a Latorca folyó jobb parti síkságán, Nagykapostól Dél-Keletre. A szűkebb kistérség, az Ung-vidék, számos gasztrokulturális, helyi termékkel rendelkezik, melyek érdemesek a bemutatásra.
A megvalósítandó projekt visszanyúl az előző korok világába és bemutatja az ezekhez kapcsolódó termékeket és alapanyagokat, így segíti elő a gasztrokulturális hagyományok minél tisztább megjelenítését. Legfőbb célkitűzésünk a helyiek által termelt, kulturális hagyományok alapján készült termékek bemutatása a célterületen, segítve a turisztikai attrakciók létrehozását. További célként említenénk meg a helyi hagyományok kibontakoztatását, értékeinek feltárását és versenyképességük növelését - írják.
Az UNESCO világörökségi címmel rendelkező tokaj-hegyaljai borvidék jellegzetes termékei közé sorolhatjuk a különleges borokat és a szőlőművelési hagyományok alapján készülő produktumokat. Ehhez kapcsolódóan rendezvények szervezését is tervezzük, többek között lesz kiállítás az őszi szüret alkalmával, valamint a friss bor elkészültéhez kapcsolódóan is.
A kezdeményezésekről hamarosan sajtótájékoztatón ismertetik a részleteket.