Kávéfőző határok nélkül, avagy mit gondolj át, mielőtt vásárolsz

Vágólapra másolva!
Ma már szinte minden háztartásban megtalálható a kávéfőző, de ahhoz, hogy vásárlás előtt jól döntsünk, mindenképp érdemes mérlegelnünk néhány valóban fontos kérdést.
Vágólapra másolva!
Forrás: pexels.com

Az első és talán legfontosabb, hogyan szeretjük a kávét.

Van, akinek a kávézás csupán a rutin része, de van, aki igazán élvezi a kávézás pillanatait és annak zamatát.

A kávéfőzők hatalmas kínálatában azonban nem mindig találjuk meg azt, ami hosszútávon kielégíti majd a kávézás iránti szenvedélyünket. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani.

A jó öreg kotyógó

Hosszú éveken keresztül egyeduralkodó volt a kotyogó kávéfőző és ma is előszeretettel vásárolják. Nem véletlen, hiszen szinte lehetetlen a meghibásodással számolnunk, amit cserélnünk kell, az a tömítőgyűrű, ami pár forintért megvásárolható. A kényelemért azonban némi kompromisszumot kell kötnünk a kotyogó kávéfőző esetében. Bár a kávé valóban fantasztikus ízű, mégsem ihatunk általa soha presszókávét. Ennek oka a kávéfőző működési elve. A legmagasabb nyomás, amivel a kotyogó kávéfőző működik, maximum 2 bar. Így a vizet felforrósítja, ennek következtében a kávé sok esetben forró lehet, de könnyen előfordulhat, hogy a kávé is megég. Mindezek ellenére kellő rutinnal és odafigyeléssel valóban zamatos kávé főzhető vele, nem utolsó szempont pedig, hogy pár ezer forintért már megvásárolható.

Amennyiben szeretnénk minden kényelmi szempontot figyelembe venni, érdemes előre átgondolni, hány személyes kávéfőzőt szeretnénk vásárolni. Ha többen kávézunk egyszerre, érdemes a négy, illetve a hat személyes kotyogó mellett döntenünk.

Átfolyós kávéfőzők, megannyi választék

Jelenleg a hazai kávéfőző palettán a legkeresettebbek az átfolyós kávéfőzők. Már elérhetők szinte minden háztartási boltban és szupermarketben, így valóban nem lehet okunk panaszra.

Bár ezekkel a kávéfőzőkkel sem tudunk presszókávét főzni, hiszen az elektromos árammal felmelegített víz a saját nyomás segítségével préseli fel magát, és megközelítőleg 4 bar nyomással működik. A presszókávé elkészítéséhez legalább hét bar nyomásra van szükség. Ezek a kávéfőzők ugyanolyan megbízhatók, mint a kotyogósok, ritkán hibásodnak meg, a működésük gyors, így hamar a meleg és friss kávéélményt élvezhetjük, ha ezt a típust választjuk.

Az egyszeri kávémennyiség általában 7 gramm, így viszonylag takarékos és a kávékiöntő beszerzéssel sem kell külön bajlódnunk, hiszen kivétel nélkül mindegyikhez jár egy darab a csomagolással. Ha pedig időközben eltörne az üvegből készült kávékiöntőnk, külön is vásárolhatunk hozzá.

Küllemében, színében már számtalan formában és színben kapható így könnyen kaphatunk olyat, ami igazodik a konyhánk stílusához.

A filteres kávéfőzők mellett szól az is, hogy hét-nyolc személy kávéját lehet elkészíteni általa, így egy nagyobb társaságot is azonnal kávéval kínálhatunk.

A megfizethető presszógép

Azoknak sem kell csalódottan távozniuk, akik a presszókávét részesítik előnyben, hiszen számtalan típusú presszógépet is találunk, megannyi típusban, formában és kivitelben. A presszógépek már nyolc – kilenc báron működnek, így a magas víznyomásnak köszönhetően valóban azt a kávét kapjuk ezektől a gépektől, amit elvárhatunk. Krémes kávéval, sűrű, sötét színnel örvendeztet majd meg bennünket.

Magasabb árkategóriát képviselnek, mint a kotyogó vagy az átfolyós kávéfőzők, de ezért nem kell kompromisszumot kötnünk akkor sem, ha túl finom szemcsés vagy épp ellenkezőleg, durvábban őrölt kávé kerül a gépbe, hiszen mindkettővel könnyedén elboldogul és zaccmentes presszókávét ihatunk.

Kapszulás kávéfőzők, a mai nap legkelendőbb darabjai

Szinte nincs olyan kávéfőzőgép gyártó, aki ne tette volna le a voksát a kapszulás kávéfőzők mellett. Nem véletlen, hiszen a felgyorsult élet még gyorsabb megoldásokat kínál, minden háztartásban.

A kapszulás kávéfőzők egyik legjobb tulajdonsága, hogy két mozdulattal elkészíthető a kávé, akár hidegen, akár melegen szeretnénk fogyasztani, megannyi kivitelnél már ezt is meghatározhatjuk.

Továbbá mi állítjuk be azt is, hogy mennyi vízzel szeretnénk inni a kávét, mekkora mennyiségben és nem hagy maga után piszkot sem, hiszen közvetlenül a csészébe folyik a kávé és azonnal fogyasztható.

A kávégépbe vásárlandó kapszulák esetében mindenképp érdemes olyan kapszulát vásárolni, amilyen maga a kávéfőzőnk, hiszen a kapszula kialakítása minden márkánál különböző.

A kapszulás kávéfőző esetében pillanatok alatt elkészíthetünk egy presszókávét, latte-t vagy capuccino-t, hiszen ahány igény, annyi féle kapszulát vásárolhatunk.

Vannak, akik a kapszulákat is tovább gondolták és üres, tölthető kapszulákat gyártottak annak érdekében, hogy az eddig szeretett, őrölt kávénkat is beletöltve élvezhessük a megszokott ízeket.

Kávéfőzőt vásárolni sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Csupán azt kell eldöntenünk, milyen kávét, milyen minőségben kívánunk fogyasztani. Bármelyik mellett is döntünk, abban biztosak lehetünk, hogy nem csalódunk majd. Hiszen mind a gyorsaság tekintetében, mind ízélményben megtaláljuk azt, ami nem okoz majd csalódást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!