Citromos tej
Az író leggyakoribb helyettesítője a citromos vagy ecetes tej. A savas alapanyagtól sűrűbb lesz a tej, ezért olyan tökéletes választás.
Egy bögre tejhez adjunk egy evőkanál friss citromlevet vagy ecetet, így kapunk egy bögre íróhelyettesítőt.
Csak keverjük össze, majd hagyjuk állni 5-10 percig. A legjobb eredmény elérése érdekében használjunk magas zsírtartalmú tejet. Tortákat, süteményeket, palacsintát és gofrit készíthetünk a felhasználásával.
Hígított joghurt
A másik jó alternatíva az író helyettesítésére, ha tejjel felhígítjuk a joghurtot. Általában 3:1 arányt szoktak javasolni a joghurt javára. Ha sűrű a joghurt, akkor viszont 2:1 arányban érdemes hígítani. A keveréket azonnal fel lehet használni palacsinták, gofrik, kenyerek és mártások receptjében.
Hígított tejföl
Hasonlóan a hígított joghurthoz, hígított tejfölt is használhatunk. A tejföl sűrűségétől függően az arány szintén 3:1 vagy 2:1.
A tejfölnek krémes textúrája és kellemes aromája van, ezért lehet vele olyan jól helyettesíteni az írót.
Különösen a mártások és mártogatósok készítésénél javasolják a használatát író helyett.
Kefir
A sima kefir textúrája nagyon hasonlít az íróéhoz, ezért kiválóan helyettesíti. Egy az egyben felhasználhatjuk író helyett a receptekben. A kefir kekszek, torták és sütemények készítésénél jól bevethető.