Közismert, hogy a méz rendkívül értékes tápanyagai révén komoly egészségügyi előnyökkel szolgál főként rendszeres és mértéktartó fogyasztása esetén.
Az aranysárga, ragacsos folyadék az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság
– a sumérok, egyiptomiak, görögök egyaránt hódoltak kedvező tulajdonságai előtt.
Hazánk neves gasztronómiai portálja pontokba szedte a népszerű folyadék jótékony hatásait:
Megszépíti a bőrt
A méz tele van antioxidánssal, rendszeres fogyasztása megtisztítja a szervezetet a különböző méreganyagoktól. Antibakteriális hatása pedig jelentősen javítja a bőr állapotát.
Segít a súlycsökkentésben
Fogyókúrázáskor az első dolog amit elhagyunk az étrendből, az általában a cukor. A fehér cukor helyett azonban használhatunk mézet is. A mézben lévő cukor teljesen más összetételű, mint a legtöbb édesítőszer, ráadásul felgyorsítja az anyagcserét, ami létfontosságú, ha valaki le akar adni néhány kilót.
Csökkenti a koleszterinszintet
A mézben nincs koleszterin, viszont a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak a koleszterinszint csökkenéséhez.
Jótékony hatással van a szívműködésre
A mézben lévő antioxidánsok megakadályozzák az artériaszűkületet. Attól függően, hogy hol fordul elő érszűkület, szívritmuszavar, fejfájás, vagy memóriaromlás alakulhat ki. Kutatások szerint, ha naponta megiszunk egy pohár vizet néhány kanál mézzel, mindez megelőzhető.
Segít a gyomorproblémákon
A méz erős fertőtlenítő hatású, jót tesz a gyomornak, ha reggeli előtt, éhgyomorra megeszik az ember egy kanál mézet, ezáltal sok emésztőrendszeri betegséget akadélyozhatunk meg. A mézet a refluxosoknak is ajánlják, ugyanis erősíti a nyelőcső alsó részét és begyógyítja a nyálkahártyán lévő sebeket.
Nyugtató hatása van
Talán furcsának tűnhet, de tény, a méz segít lenyugtatni az idegeket, enyhíti a fáradtságot. A mézben lévő glükóz elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez. Gyorsan felszívódik a vérben, ami segíti a relaxációt és enyhíti a pszichés tüneteket.