Ez a tökéletes krumplipüré titka - ezt már önmagában is falná az ember
2022. május 19. 08:03
Vágólapra másolva!
A burgonya változatlanul a magyarok egyik kedvenc körete szaftos ételekhez, ki ne szeretné a krémes és levegős krumplipürét? A Mindmegette számba vette az alapvető fortélyokat, hogy valóban finom és megunhatatlan köret kerüljön az asztalokra.
A neves gasztronómiai portál a következőképpen javasolja a tökéletes krumplipüré elkészítését:
Hozzávalók: Az alapváltozathoz csupán krumplira, továbbá egy kevés tejre, habtejszínre, vajra, szerecsendióra és sóra lesz szükségünk.
Könnyen fövő sárgás héjú, illetve B vagy C jelzésű burgonyát vásároljunk. A megmosott gumókat hámozzuk meg, majd vágjuk félbe, vagy negyedeljük. A nagyobb szemeket vágjuk kisebb, közel egyforma méretű darabokra, hogy könnyebben és egyenletesen puhuljanak.
Lefedett edényben forraljunk vizet a krumplival, majd főzzük a burgonyát a fakanállal kitámasztott fedő alatt a forrástól számított kb. 20 percig. A vége felé vegyünk ki egy szemet, és ellenőrizzük egy belebökött villával, vagy hegyes késsel, hogy elég puha-e.
Ne főzzük túl – nem szabad szétesnie!
A krumplit hideg vízben tegyük fel főni, máskülönben a belseje kemény maradhat, miközben kívül már puha. A főzővizet nem szükséges megsózni.
Öntsük le a főzővizet, majd tegyük vissza az edényt a kikapcsolt, de meleg főzőlapra, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon a krumpliról. (A gáztűzhelyet hagyjuk bekapcsolva, takarék fokozaton.)
Közben melegítsük össze a tejet (2,8%-osat, vagy zsírosabbat) a tejszínnel, majd sózzuk meg. (Legjobb a habtejszín, de használhatunk zsíros főzőtejszínt is, ezek selymessé teszik a pürét.) Vegyük elő a hűtőből a vajat, és hidegen vágjuk apró kockákra.
Adagonként törjük át a meleg krumplit burgonyanyomón egy tálba, majd ismételjük meg a műveletet, hogy lágyabb legyen a püré. A második alkalommal nyomjuk a krumplit a kiürült főzőedénybe.
Öntsük a meleg tejszínes tejet több részletben az áttört krumplihoz, és közepes tűzön dolgozzuk bele habverővel vagy kézi mixerrel a legalacsonyabb fokozaton.
Vegyük le az edényt a tűzről, és keverjünk lágy pürét a masszából. Közben adjuk hozzá a vajdarabkákat. Ne helyettesítsük a vajat margarinnal, vajjal sokkal finomabb a püré íze.
Reszeljünk a pürébe egy csipetnyi szerecsendiót, továbbá sózzuk meg szükség szerint, és forgassuk össze. Azonnal kínáljuk, mert felmelegítve már nem az igazi.
Az alappürébe tetszés szerint összezúzott fokhagymát keverhetünk, a tetejére pedig sült hagymakarikát vagy pirított bacont is szórhatunk.
Nagyobb adag sült hagymával, baconnel, reszelt sajttal, vagy kolbásszal gazdagítva a krumplipüré akár könnyű ebéd vagy vacsora is lehet, ha salátával kínáljuk.
A sima burgonyapürét egyszerűen megfesthetjük zöldborsópürével, céklalével és -pürével, főtt reszelt sárgarépával, pépesített medvehagymával vagy finomra aprított friss fűszernövényekkel, pl. snidlinggel is.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!