A legjobb természetesen az, ha minden főzés után megtisztítjuk a tűzhelyünket, csábító lehet a gondolat, hogy azonnal hozzákezdjünk a munkához, ahogy elkészült az étel, ám fontos megvárni, amíg a tűzhely teljesen kihűl. Egyrészt megégethetjük magunkat, másrészt egyes főzőlapok – különösen az üveg felületűek – károsodhatnak a tisztítószerektől.
Kezdjük egy olyan konyhai alapanyaggal, amely minden háztartásban megtalálható: a citrommal.
Egyenlő arányban keverjünk össze citromlevet ecettel, és máris kész a természetes zsíroldó szer!
Permetezzük az oldatot a tűzhelyre, majd hagyjuk állni kb. 15 percig. Amennyiben az égők körüli erős szennyeződések eltávolítására a citromos-ecetes keverék nem elég, szórjunk az égett foltokra szódabikarbónát, és finoman súroljuk át szivaccsal vagy puha kefével!
A citromot félbevágva közvetlenül is dörzsölhetjük az üveg- vagy fém főzőlapokat, hogy extra fényt kapjon a felület.
Ha kifogytunk a citromból, próbáljuk ki az olajat! Furán hangzik, és úgy tűnhet, hogy csak tovább növeljük a káoszt, de egy kis mennyiségű növényi olaj – főleg az olívaolaj – fellazítja a zsírfoltokat. Ezután már elég lesz enyhe tisztítószeres vagy ecetes ronggyal áttörölni a tűzhelyet.