Itt az ideje befőttes üvegekbe zárni a friss gyümölcsöket és zöldségeket, így a nyári szezon egyik legnépszerűbb fogásából, a zamatos paprikából és paradicsomból készülő lecsóból - vagy hívjuk inkább lecsóalapnak – is eltennünk télire – tanácsolja a Mindmegette.
Nagyjából annyira nehéz eltenni a lecsóalapot télre, mint szezonjában elkészíteni.
Ha még nem próbálkoztunk vele, akkor lessük el következő receptből és a hozzá tartozó videóból: így a miénk is éppen olyan finom lesz, mint a nagyié! - ígéri a népszerű gasztronómiai portál.
Megéri kipróbálni, hiszen nincs is jobb annál, mikor a téli hidegben a tányérunkra varázsolhatjuk a forró nyári napok uralkodó ízeit.
Lecsó - télire
Hozzávalók:
1,5 kg paprika
1/2 kg paradicsom
2 nagy fej vöröshagyma
20 dkg zsír
só
Elkészítés:
A lecsó télire elkészítéséhez a paprikát felkockázzuk, a vöröshagymát felszeleteljük.
A paradicsom csumáját kivágjuk és alulról bevágjuk a bőrét, majd forrásban lévő vízbe tesszük fél percre, ezután lehűtjük, meghámozzuk, felkockázzuk.
A befőttes üvegeket egy lábasba tesszük, és vizet öntünk köré, majd lassan forralni kezdjük.
A zsír felén hagymát dinsztelünk, megsózzuk, majd paprikát dinsztelünk, ismét sózzuk és a paradicsommal is főzzük 6-8 percet, majd ismét megsózzuk.
A lecsót lábosban lévő forró üvegekbe töltjük, majd a maradék zsírt megmelegítjük és a tetejére csorgatjuk.Ekkor egyesével kivesszük, rátesszük a celofánt és a kupakját jó szorosan, majd fejjel lefelé fordítjuk, és pokróc alá téve hagyjuk kihűlni.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!