Több mint száz mintát kellett elbírálniuk az ítészeknek. Hogy milyen volt a felhozatal, arról Pozsa Panni főítész beszél a műsorban. Ahogy mi Segal Viktorral láttuk és éreztük, voltak igazán jó sajtok is.
A műsorban gyakran szóba kerül az a gazdasági környezet is, amiben élünk, az emelkedő gáz- és áramárak érzékenyen érintik a sajtkészítőket. Nem titok, hogy
a sajtkészítés egy nagyon energiaigényes tevékenység.
Az egyesület elnöke szerint az ágazat itthon is meg fogja érezni a válságot, ahogy Franciaországban már jelentkeztek is hatások. Ráadásul Franciaországban az aszály miatt a tejtermelés is jelentős károkat szenvedett, így ott már nemcsak az a kérdés, hogy mennyibe kerül egy kilogramm sajt, hanem az is, lesz-e sajt.
És hogy miért pont a terroir volt idén a konferencia témája? Ahogy Hegedűs Imre elnök elmondta, szeretnék megakadályozni, megelőzni, hogy a terroir sajt is olyan elcsépelt, semmit mondó jelző legyen, mint a kézműves sajt. Hogy boldog boldogtalan ne használja a terroir sajt kifejezést, ha kommersz nagygazdasági tej a termékeinek az alapja.
A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg: