A fagyasztott leveles tésztát otthon tegyük a mélyhűtőbe, és a dobozon feltüntetett lejárati idő előtt használjuk fel! - ajánlja a népszerű gasztronómiai portál. Aki saját maga készíti a tésztát, és nem használja fel azonnal, szorosan műanyag fóliába csomagolva hűtőszekrényben 3 napig, fagyasztóban akár 1 hónapig is tárolhatja.
A megsült leveles tészta légmentesen záródó edényben akár egy hétig is eltartható, ám biztosan mindenki számára közismert, hogy a legjobb azonnal, frissen elfogyasztani, hiszen ilyenkor a legfinomabb.
Ha készen állunk a sütésre, vegyük ki a tésztát a fagyasztóból, és hagyjuk 20 percig szobahőmérsékleten, mielőtt dolgozni kezdenénk vele. Kiolvadás után a lehető legkevesebbet nyúljunk a tésztához, hogy ne melegedjen át!
A tészta maradjon hideg egészen a sütőbe kerülés pillanatáig.
Ha ugyanis a tészta meleg, a vaj sütés közben „kifolyik". A legjobb eredmény érdekében gyorsan kell dolgozni, határozott mozdulatokkal!
Ahhoz, hogy a tészta szép magasra emelkedjen, a sütőnek forrónak kell lennie. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és csak akkor tegyük be az ételt, amikor eléri a megfelelő hőmérsékletet. Még a legjobb receptből készült leveles tészta sem lesz szellős és magas, ha túl vastag. Ügyeljünk arra, hogy tartsuk be a receptben ajánlott méreteket!
Legyünk óvatosak, amikor a tészta tetejét tojással kenjük! Ha ugyanis a tojás lecsöpög, a tészta egy része összetapadhat és ott nem fog szépen felemelkedni. Az ilyen sütési baleset elkerülhető, ha hagyunk egy kis szabad területet (margót) a tészta szélén, ahová már nem kenünk tojást.
A leveles tészta vágásakor soha ne használjunk fogazott kést, az ugyanis „megrágja" a szélét, és megnehezíti a tészta kelését.
Próbáljuk egyenletes szurkálni villával a tésztát – ha ugyanis nem így teszünk, a tészta egyes részei túlságosan felpuffadhatnak, míg más részei laposak maradhatnak.
A leveles tésztát óvatosan süssük: ha tudjuk, hogy vannak forróbb helyek a sütőnkben, mindig forgassuk a tepsit, így elkerülhetjük, hogy megégjen a tészta.