Így készül a legfinomabb aranygaluska - videó

gasztro,félix,étterem
Aranygaluska két személyre
Vágólapra másolva!
Az aranygaluska az őszi-téli időszak egyik kedvelt édes kelt tésztából készített süteménye. A Mindmegette ezúttal videóban mutatja be a kalsszikus, nagyi-féle változatot, hagyományosan fényes-selymes vaníliasodóval kínálva!
Vágólapra másolva!

Az ősz és a tél a kényeztető kelt tészták időszaka: ilyenkor jól esik a sütő melege, és a kész, vajban, tojásban gazdag tésztának is van helye a gyomrunkban - mint, amilyen az aranygaluska is.

Az aranygaluska elkészítése jó kétórás munka, de ne ijedjünk meg, nem kell két órát dagasztani, gyúrni! A gyakorlati munka kb. fél óra, a tészta kétszer fél órát kel és fél órát sül.

Lehet mákos változatot készíteni, nevezzük mondjuk ezüst galuskának, és vannak, akik a diósat lekvárral és/vagy mazsolával bolondítják meg.

Az aranygaluska a gyermekek egyik legnagyobb kedvence. Forrás: Szemdeff Lőrinc

A diós szórás helyett használhatunk mandulát vagy mogyorót is. A tetejére borsodó vagy vaníliasodó jár, de vannak csokifüggők, akik csokimártással eszik. Baracklekvárral is finom, mi most azonban a klasszikus receptet mutatjuk be – borongós őszi napokra:

Hagyományos aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 2.5 dkg porcukor
  • 25 dkg búzaliszt
  • 2.5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1.2 dl 2,8%-os tej
  • 1 db citrom héja

A szóráshoz, kenéshez:

  • 11 dkg darált dió
  • 9 dkg kristálycukor
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj


A vaníliasodóhoz:

  • 7.5 dl 2,8%-os tej
  • 1 szál vaníliarúd
  • 5 dkg kristálycukor
  • 7 db tojássárgája
  • 4 dkg búzaliszt

Elkészítés:

  1. Az aranygaluska vaníliasodóval elkészítéséhez a tészta hozzávalóit egy robotgép üstjébe öntjük vigyázva, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. A kelt tésztát egyneművé dolgozzuk a géppel.
  2. Egy üvegedényt vékonyan kikenünk olajjal és a tésztát beleöntjük. Így könnyebben kifordul majd a kelesztés után. Egy konyharuhával lefedve meleg helyen legalább egy órán át kelesztjük a tésztát.
  3. Míg kel a tészta, vékonyan kivajazunk, kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortakarikát.
  4. Egy tálban összekeverjük a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral és a citromhéjjal. A vajat felolvasztjuk teljesen.
  5. A vaníliasodó elkészítéséhez a tejet felforraljuk egy lábasban a vaníliarúd kikapart magjaival, majd levesszük a tűzről. A cukrot, a tojássárgát és a lisztet alaposan összekeverjük, majd a felforrt tejet lassan hozzácsurgatjuk.
  6. Az egészet visszaöntjük a lábasba és addig főzzük, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ezután el is zárhatjuk alatta a tüzet, mert még tovább fog sűrűsödni a lábasban. Fontos, hogy ne legyen puding sűrűségű, mert az már nem sodó.
  7. Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen 1-2 cm vastagra kinyújtjuk, majd nagyjából egyforma darabokat szaggatunk belőle pogácsaszaggatóval.
  8. A tésztagaluskákat a kivajazott, kilisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan az olvasztott vajjal, majd a cukros dióval vastagon megszórjuk. Addig rétegezzük, amíg a forma megtelik. Ha megtelt a tortaforma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
  9. Ezután 170 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Az aranybarnára sült galuskákat a már kihűlt sodóval alaposan nyakon öntve fogyasszuk.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről