Az aranygaluska az őszi-téli időszak egyik kedvelt édes kelt tésztából készített süteménye. A Mindmegette ezúttal videóban mutatja be a kalsszikus, nagyi-féle változatot, hagyományosan fényes-selymes vaníliasodóval kínálva!
Az ősz és a tél a kényeztető kelt tészták időszaka: ilyenkor jól esik a sütő melege, és a kész, vajban, tojásban gazdag tésztának is van helye a gyomrunkban - mint, amilyen az aranygaluska is.
Az aranygaluska elkészítése jó kétórás munka, de ne ijedjünk meg, nem kell két órát dagasztani, gyúrni! A gyakorlati munka kb. fél óra, a tészta kétszer fél órát kel és fél órát sül.
Lehet mákos változatot készíteni, nevezzük mondjuk ezüst galuskának, és vannak, akik a diósat lekvárral és/vagy mazsolával bolondítják meg.
A diós szórás helyett használhatunk mandulát vagy mogyorót is. A tetejére borsodó vagy vaníliasodó jár, de vannak csokifüggők, akik csokimártással eszik. Baracklekvárral is finom, mi most azonban a klasszikus receptet mutatjuk be – borongós őszi napokra:
Hagyományos aranygaluska vaníliasodóval
Hozzávalók: A tésztához:
2.5 dkg porcukor
25 dkg búzaliszt
2.5 dkg vaj
2 dkg élesztő
1 csipet só
1 db tojás
1.2 dl 2,8%-os tej
1 db citrom héja
A szóráshoz, kenéshez:
11 dkg darált dió
9 dkg kristálycukor
0.5 db citrom reszelt héja
10 dkg vaj
A vaníliasodóhoz:
7.5 dl 2,8%-os tej
1 szál vaníliarúd
5 dkg kristálycukor
7 db tojássárgája
4 dkg búzaliszt
Elkészítés:
Az aranygaluska vaníliasodóval elkészítéséhez a tészta hozzávalóit egy robotgép üstjébe öntjük vigyázva, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. A kelt tésztát egyneművé dolgozzuk a géppel.
Egy üvegedényt vékonyan kikenünk olajjal és a tésztát beleöntjük. Így könnyebben kifordul majd a kelesztés után. Egy konyharuhával lefedve meleg helyen legalább egy órán át kelesztjük a tésztát.
Míg kel a tészta, vékonyan kivajazunk, kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortakarikát.
Egy tálban összekeverjük a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral és a citromhéjjal. A vajat felolvasztjuk teljesen.
A vaníliasodó elkészítéséhez a tejet felforraljuk egy lábasban a vaníliarúd kikapart magjaival, majd levesszük a tűzről. A cukrot, a tojássárgát és a lisztet alaposan összekeverjük, majd a felforrt tejet lassan hozzácsurgatjuk.
Az egészet visszaöntjük a lábasba és addig főzzük, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ezután el is zárhatjuk alatta a tüzet, mert még tovább fog sűrűsödni a lábasban. Fontos, hogy ne legyen puding sűrűségű, mert az már nem sodó.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen 1-2 cm vastagra kinyújtjuk, majd nagyjából egyforma darabokat szaggatunk belőle pogácsaszaggatóval.
A tésztagaluskákat a kivajazott, kilisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan az olvasztott vajjal, majd a cukros dióval vastagon megszórjuk. Addig rétegezzük, amíg a forma megtelik. Ha megtelt a tortaforma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
Ezután 170 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Az aranybarnára sült galuskákat a már kihűlt sodóval alaposan nyakon öntve fogyasszuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!