5 trükk, amivel pofonegyszerű lesz a fokhagymapucolás

Ősi csodaszer a fokhagyma
Vágólapra másolva!
Imádjuk a fokhagymát, de nem könnyű vele dolgozni, hiszen hámozáskor ragacsos és kellemetlen szagú lesz a kezünk, a héj pedig beteríti a konyhapultot és a padlót. Ennek azonban vége, a Mindmegette most bemutatja, hogyan kell egyszerűen megpucolni ezt a rengeteg jótékony hatással bíró fűszernövényt.
Vágólapra másolva!

A fokhagyma gyógyító hatásáról már egyiptomi tekercsek és görög orvosi feljegyzések is megemlékeznek. Nem véletlenül: több mint 25 fajta hatóanyag – enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek – található benne, fogyasztása jó hatással van az egészségre.

Jellegzetes, aromás ízét imádjuk, ám hámozni, préselni nem tartozik éppen a legkellemesebb konyhai feladatok közé.

Összegyűjtöttük azokat a módszereket, amelyekkel gyerekjáték a fokhagymapucolás kezdőknek vagy akár tapasztalt szakácsoknak is.

  1. Használjunk két fémtálat!
    Ez az egyik kedvenc módszerünk a fokhagyma pucolására! Első lépésként az egyik tál aljával megnyomjuk a hagymát, hogy gerezdekre essen. Ezután beletesszük a gerezdeket a tálba, a másikat ráfordítjuk, szorosan összefogjuk és felrázzuk, mint egy shakert. Kb. 10 másodperc után a héjak leválnak, és már csak a jóval kevesebb szemeteléssel járó vékony réteget kell eltávolítani a gerezdekről.
  2. Áztassuk be!
    Chrissy Teigen azt javasolja, hogy forraljunk fel vizet és tegyük bele a fokhagymát 30 másodpercre. Utána vágjunk le egy kis részt a hagymából és egyszerűen toljuk ki a gerezdeket a héjból. Bombabiztos módszer!
  3. Tegyük mikróba!
    Ha nincs kedvünk vizet melegíteni, egyszerűen tegyük be 30 másodpercre a fokhagymagerezdet a mikróba úgy, hogy előtte lecsípjük a végét. A héj lepattan, de ha nem, akkor sincs gond: ha kihűlt, könnyedén eltávolíthatjuk.
    A fokhagyma jellegzetes, aromás ízét sokan szeretik, ám hámozni, préselni nem tartozik éppen a legkellemesebb konyhai feladatok közé. Forrás: Shutterstock
  4. Nyomjuk szét!
    Ez is egy szuper módszer! Egyszerűen törjünk le annyi gerezdet, amennyire szükségünk van, és nyomjuk meg a kés lapos oldalával. Húzzuk le a héjat, és máris kezdetjük a fokhagyma aprítását.
  5. Vegyünk egy fokhagymahámozót!
    Kicsit kilóg a sorból, hiszen ez nem valami praktika, egyszerűen egy olyan eszköz segít a pucolásban, amit direkt erre a célra találtak ki. Olcsó, egyszerű, de persze enélkül is lehet fokhagymát hámozni (ahogy azt a fentiekben is láttuk).

    Tipp

    Aki nem szereti a fokhagyma erőteljes illatát, néhány étellel megpróbálhatja semlegesíteni. A meleg tej, a méz, a vörösbor, a pörkölt kávé és a friss petrezselyem jó eséllyel veszi fel a harcot a fokhagyma illatanyagi ellen.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!