Ezzel a trükkel mindenkit levesz majd a lábáról lilahagyma-lekvárunk - videó
2022. december 14. 08:46
Onion jam in a glass jar on a wooden table
Vágólapra másolva!
Aki unja már a párolt lila káposztát, de a chutney-t túl fűszeresnek találja, annak érdemes lilahagyma-lekvár készítésébe vágni a fejszéjét a karácsonyi hideg és meleg sültek, esetleg pástétomok mellé. Mivel a hűtőben szinte a végtelenségig eláll, ezért ajánlott nagyobb adagot készíteni, ráadásul, egy csinos, csatos üvegben kiváló gasztroajándék is lehet - hívja fel a figyelmünket a Mindmegette.
A hagymafélék a legegészségesebbek közé tartoznak őszi-téli zöldségeink repertoárjában, hiszen amellett, hogy támogatják az immunrendszerünk működését, erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, kifejezetten alkalmasak a felsőlégúti problémák kezelésére is.
A népszerű hazai portál szerint érdemes a lilahagymából minél többet fogyasztani akár egyszerűen elkészíthető savanyúságként, vagy az ínycsiklandó lekvár formájában.
Lilahagyma-lekvár
Hozzávalók:
2 kg lilahagyma
4 ek olaj
2 cs só
0.5 dl víz
5 ek cukor
0.5 dl vörösbor
0.5 dl balzsamecet
Elkészítése:
A lilahagymalekvár elkészítéséhez a hagymát félkarikákra vágjuk.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és addig dinszteljük rajta a hagymát, amíg kissé összeesik.
Megsózzuk, hozzáadjuk a vizet, és 10-15 perc alatt megpároljuk lefedve, alacsony hőfokon.
Amikor a víz elpárolgott, megcukrozzuk, néhány percig még tovább főzzük, majd hozzáadjuk a bort és a balzsamecetet.
Állandó kevergetés mellett elfőzzük róla a felesleges folyadékot, majd levesszük a tűzről és csatos üvegbe töltve hagyjuk kihűlni.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!