A téli időszakban egyre jobban vágyik az ember egy nagy tál forró, tartalmas levesre, ami a testet és a lelket is átmelegíti. Ilyenkor kifejezetten jól esik egy tányér gőzölgő finomság, főleg, ha hús és sok-sok zöldség is van benne.
Az orosz konyha egyik legnépszerűbb levese, a szoljanka kenyérrel vagy pogácsával tálalva olyan kiadós, hogy akár főételként is fogyaszthatjuk, hiszen egy palacsintával vagy túrógombóccal kiegészítve tökéletesen eltelít mindenkit.
A kiemelkedő hazai portál szerint ezt a receptet érdemes kipróbálni az egyre hidegebb időben:
Szoljanka
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db karalábé
- 3 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 0.5 fej káposzta
- 10 dkg csemegeuborka
- 6 dkg olajbogyó
- 1 tk kapribogyó
- 1 ek zsír
- só
- bors
- 50 dkg marha gulyáshús
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 tk őrölt kömény
- 1 ek sűrített paradicsom
- 2 tk pirospaprika
- 25 dkg füstölt tarja
- 2 dl alaplé
- 20 dkg gomba
- 2 pár virsli
- 1 db citrom
- 0.5 csok petrezselyem
- 0.5 csok friss kapor
- 20 dkg tejföl
Elkészítése:
- A hagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, a leves zöldségeket megtisztítjuk, a karalábét meghámozzuk, felkockázzuk, a répákat felkarikázzuk, a káposztát csíkokra vágjuk, csemegeuborkát kockákra vágjuk, az olajbogyót felkarikázzuk, a kapribogyót durvára vágjuk.
- Egy fazékban zsírt hevítünk, elkezdjük pirítani a vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a marhahúst, ha körbepirult jöhet a fokhagymát, elkeverjük, beledobjuk a babérleveleket, majd megszórjuk köménnyel.
- Beletesszük a paradicsompürét, kevergetve pár percet pirítjuk, fűszerezzük pirospaprikával, hozzáadjuk a felkockázott füstölt tarját, majd felöntjük 2-3 dl vízzel vagy alaplével, lefedve alacsony lángon kb. 2-2,5 órát főzzük.
- Amikor a hús már szinte puha, de még nem főtt meg teljesen, jöhetnek a zöldségek, ha kell, pótoljuk a folyadékot és 10 perc főzés után a káposzta, főzzük tovább lefedve nagyjából fél órát, amíg minden puhára fő.
- Amikor minden megfőtt, beletesszük a szeletelt gombát, a karikákra vágott virslit, ízesítjük a citrom levével, egy szelet citrommal, 1-2 perc elteltével pedig hozzáadjuk a olívabogyókat, a kapribogyót, és a kockázott csemegeuborkát, forralunk rajta még egyet, végül hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, kaprot.
- Tejföllel tálaljuk ezt a melengető, laktató levest, kiváló fogás a hideg téli napokon.