A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ez a tökéletes stíriai metélt titka - videó

stíriai metélt
Vágólapra másolva!
A túrós desszertek között nagyon szeretjük a stíriai metéltet, ami tulajdonképpen a magyar vargabéles "osztrák" rokona. A finom túrót itt a tésztába sütjük, a végeredmény pedig egy laktató, tartalmas desszert, ami akár második fogásként is megállja a helyét – állítja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A stíriai metélt egykor kedvelt desszert volt, majd szinte teljesen eltűnt az éttermek kínálatából. Szerencsére ez változni látszik, és újra hódít ez a finom édesség.

Jó vendégváró, de ha nincs kedvünk sütni-főzni, akkor is érdemes ezt készíteni: egy levessel tálalva tökéletes akár egy hétvégi ebédnek is.

Mutatjuk a receptet, érdemes kipróbálni, biztosan mindenkinek ízleni fog:

Stíriai metélt

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 50 dkg túró
  • 1 db citrom
  • 1 ek tejföl
  • 20 dkg liszt

A vaníliás krémhez:

  • 7.5 dkg vaj
  • 7.5 dkg porcukor
  • 2.5 dl tejszín
  • 50 g tejföl
  • 0.5 db citrom
  • 1 mk vaníliakivonat
  • 1 ek liszt
  • 4 db tojás

A tepsi kikenéséhez:

  • 1 ek vaj
  • 3 ek kekszmorzsa

Elkészítés:

  1. A tésztához a tojást, a tojássárgáját, a porcukrot, és a túrót egy nagy tálba tesszük. Belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tejfölt és összekeverjük kézi robotgéppel. A lisztet kanalanként keverjük a túrós krémhez. (Nem biztos, hogy az összes lisztre szükség lesz! Ez attól függ, hogy milyen a túró nedvességtartalma. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy a tészta már ne ragadjon, és nyújtható legyen!) Lefedjük a tálat és pihentetjük a tésztát.
    A leginkább desszertként ismert fogásunk egy levessel tálalva beillik akár ebédnek is. Forrás: Mindmegette.hu
  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a vaníliakrémet. Ehhez egy kis lábasba kimérjük a vajat, a cukrot, a tejszínt és a tejfölt. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és a vaníliakivonatot. Összemelegítjük, majd a liszttel csomómentesre keverjük. A krémet lehúzzuk a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat.
  3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kihűlt vaníliaszószba.
  4. A pihentetett tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és 5-6 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Hosszában kettévágjuk, majd a két tésztalapot 5-6 mm szélességű csíkokra metéljük.
  5. Egy nagy fazékba enyhén sós vizet felforralunk, és 1-2 perc alatt kifőzzük benne a túrós tésztát. Leszűrjük és összeforgatjuk a vaníliás krémmel.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  7. Egy 20x30 cm-es tepsit kivajazunk, és megszórjuk a kekszmorzsával. Beleöntjük a vaníliakrémes túrós metéltet. 35-40 perc alatt készre sütjük.
  8. Hagyjuk kissé kihűlni, majd megszórjuk porcukorral. Kockákra vágva tálaljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!