Készítsünk hétvégére szezonális fogást: így készül kelt tésztából a medvehagymás pogácsa – videó

SAJTOS-MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA
SAJTOS-MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA
Vágólapra másolva!
A pogácsa minden alkalomra jó választás: tökéletes második fogásnak egy tartalmasabb leves mellé, de bulikra, összejövetelekre vendégváró falatkáknak is érdemes elkészíteni – ajánlja a tavaszi receptet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A medvehagymás pogácsa egy fantasztikus és ízletes alternatíva a hagyományos pogácsákhoz képest.

Az illatos medvehagyma frissességet és intenzív ízt kölcsönöz a süteménynek, így bátran ajánljuk mindenkinek, aki szereti a különleges ízeket, a változatos ételeket.

A recept könnyen követhető, a végeredmény pedig lenyűgöző: a benne lévő vajtól a pogácsa omlós, több napig is megőrzi frissességét.

Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 csok medvehagyma
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 1 csap ek só
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítése:

  1. A medvehagymás pogácsa tésztájához az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, aztán hozzáöntjük a felfuttatott élesztős tejet, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját, a tejfölt, végül a sót. A tésztát kézzel vagy robotgéppel jól kidolgozzuk. Kifejezetten puha tésztát kell kapnunk. Letakarva fél órát langyos helyen pihentetjük.
  3. Közben a jól megmosott és lecsöpögtetett medvehagymaleveleket apróra vágjuk.
    A medvehagymaszezon sokunkban felkelti a konyhai alkotás vágyát. Forrás: Shutterstock
  4. A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott medvehagyma felét, és rászórjuk a reszelt sajt felét is. Felcsavarjuk, mint a bejglit vagy a rétest, ismét letakarjuk, és 15 percet langyos helyen pihentetjük.
  5. Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék medvehagymalevéllel és a maradék sajttal. Megint felcsavarjuk, 15 percet pihentetjük. Végül még egyszer kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, éles késsel berácsozzuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.
  6. A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük a tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben lb, 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!