Készítsünk hétvégére szezonális fogást: így készül kelt tésztából a medvehagymás pogácsa – videó
2023. április 20. 08:29
SAJTOS-MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA
Vágólapra másolva!
A pogácsa minden alkalomra jó választás: tökéletes második fogásnak egy tartalmasabb leves mellé, de bulikra, összejövetelekre vendégváró falatkáknak is érdemes elkészíteni – ajánlja a tavaszi receptet a Mindmegette.
A medvehagymás pogácsa egy fantasztikus és ízletes alternatíva a hagyományos pogácsákhoz képest.
Az illatos medvehagyma frissességet és intenzív ízt kölcsönöz a süteménynek, így bátran ajánljuk mindenkinek, aki szereti a különleges ízeket, a változatos ételeket.
A recept könnyen követhető, a végeredmény pedig lenyűgöző: a benne lévő vajtól a pogácsa omlós, több napig is megőrzi frissességét.
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 dl tejföl
1 csok medvehagyma
2 db tojássárgája
1 dl tej
1 ek cukor
1 csap ek só
5 dkg élesztő
10 dkg reszelt sajt
1 db tojás a kenéshez
Elkészítése:
A medvehagymás pogácsa tésztájához az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, aztán hozzáöntjük a felfuttatott élesztős tejet, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját, a tejfölt, végül a sót. A tésztát kézzel vagy robotgéppel jól kidolgozzuk. Kifejezetten puha tésztát kell kapnunk. Letakarva fél órát langyos helyen pihentetjük.
Közben a jól megmosott és lecsöpögtetett medvehagymaleveleket apróra vágjuk.
A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott medvehagyma felét, és rászórjuk a reszelt sajt felét is. Felcsavarjuk, mint a bejglit vagy a rétest, ismét letakarjuk, és 15 percet langyos helyen pihentetjük.
Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék medvehagymalevéllel és a maradék sajttal. Megint felcsavarjuk, 15 percet pihentetjük. Végül még egyszer kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, éles késsel berácsozzuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.
A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük a tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben lb, 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!