A sajtos pogácsánál egyszerűbb és nagyszerűbb vendégváró nem igazán létezik. Az alapreceptet ráadásul könnyen variálhatjuk, és igazán ízessé tehetjük, ha a sima sajt mellett füstölt sajttal is gazdagítjuk a tésztát – ajánlja a Mindmegette.
Egy jó pogácsával nem lehet mellényúlni, hiszen nincs olyan, aki ne szeretné ezt a sós aprósüteményt. Készíthetjük a hagyományos módon, de akár fel is turbózhatjuk, és a hozzáadott alapanyagoknak csak a fantáziánk szab határt.
Ha biztosra szeretnénk menni, válasszuk a sajtos verziót, melyet készíthetünk kétféle sajttal (sima és füstölt változattal is), így igazán pikáns finomsággal várhatjuk a vendégeket vagy lephetjük meg szeretteinket.
Hagyományos pogácsa
Hozzávalók:
2 dkg élesztő
1 dl tejföl
40 dkg finomliszt
1 ek só
10 dkg vaj
10 dkg zsír
30 dkg reszelt sajtkeverék
1 db tojássárgája
1 db tojás kenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt elmorzsoljuk a tejfölben. A lisztet egy tálba szitáljuk, megsózzuk, és elmorzsoljuk benne a hideg vajat és a zsírt. Hozzáadjuk a sajt felét, mely lehet részben füstölt sajt is, és a tojássárgáját, végül az élesztős tejfölt, és homogén tésztává gyúrjuk az egészet.
A tésztát letakarva a hűtőben pihentetjük fél órán át, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, a leeső tésztát újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pogácsát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 20-30 perc alatt pirosra sütjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!