Így készül a legfinomabb steak

steak hús
Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy tökéletes steaket süssünk, megfelelő húst kell választanunk, és azzal is tisztában kell lennünk, miből mit készíthetünk – véli a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy az általunk készített steak legyen a környéken a legfinomabb, nem kell bonyolult mesterfogásokat bevetni.

Néhány hasznos tipp és apró trükk alkalmazásával biztosan nem kell aggódnunk a végeredmény miatt.

Íme az útmutató, amelynek ismeretében már gyújthatjuk is be a grillt:

  1. Sütés előtt kenegessük meg olajjal a húst és pihentessük szobahőmérsékleten 10-15 percig.
  2. Közvetlenül a sütés előtt vagy sütés után sózzuk, hiszen a só nedvességet von el, ami miatt a hús nem marad szaftos.
  3. Sütés után mindig pihentessük a húst. A serpenyőt vegyük le a tűzről, így a pecsenyelé szépen átjárja a szeleteket.
    Ahhoz, hogy tökéletes steaket süssünk, megfelelő húst kell választanunk, és azzal is tisztában kell lennünk, miből mit készíthetünk. Forrás: AFP/Martin Bureau
  4. A profi séfek a steakhúst egy speciális eszközzel előkezelik, ettől a hús omlós és porhanyós lesz. Hasonló a húsklopfolóhoz, de tűhegyes kis fogacskái vannak, ezzel lehet puhítani a rostokat. Így az elkészítési idő is rövidül, a finom pecsenyelé a húsban marad. Háziasszonyok a tenyerükkel masszírozzák át a hússzeleteket.

Ezek a húsfajták a legalkalmasabbak a grillezésre:

  • T-BONE STEAK:
    A jellegzetes alakú csontról elnevezett húsfajta csontos hátszínből és vesepecsenyéből áll. Súlya 50-70 dkg.

    A húst szegélyező zsírréteget érdemes bevagdosni, a húst nagy lángon meg kell pirítani, majd 5-8 percig kell sütni, attól függően, hogy véresen vagy közepesen átsütve szeretjük.

    A T-bone steak a második legnagyobb steakfajta, ennél már csak a Porthouse-steak nagyobb, ami akár 1 kg-ot is nyomhat.

  • RIB-EYE:
    A nyak hátsó részéből, a rostélyosból vágják. A húst sűrűn átszövik a zsírszövetek, közepén egy szem alakú zsírpárna helyezkedik el – innen az angol elnevezés. Csont nélkül árulják, súlya 25-30 dkg. Pirítsuk először nagy lángon, majd közepes lángnál süssük mindkét oldalát 3-5 percig.
  • BÉLSZÍN:
    A hosszúkás formájú hús a gerinc alatt fut. A marha legnemesebb része, ami a legsoványabb és igen omlós. Akkor a legfinomabb, ha csak rövid ideig sütjük. Nemcsak szeletben, hanem egyben is elkészíthető.
    Ahhoz, hogy az általunk készített steak legyen a környéken a legfinomabb, nem kell bonyolult mesterfogásokat bevetni. Forrás: Shutterstock
  • HÁTSZÍN:
    Szintén kevés zsírt tartalmaz. Egyben sült húsnak vagy szeletelve, megpárolva is finom.
  • FARTŐ:
    A hátsó lábak feletti rész minősége szintén igen jó. A legízletesebb húsleves ebből készíthető.

A steakek grillezéséhez a faszenes grillsütő a legjobb választás, mert jellegzetesen füstös ízű ételek készíthetők ezzel a sütőtípussal.

Pelletgrillezőben ugyancsak tökéletes steaket készíthetünk, mert a fapellet plusz, ínycsiklandó ízt ad a húsoknak. De akkor sem kell aggódnunk, ha gázgrillel rendelkezünk, ezzel az eszközzel is remek steakeket süthetünk. A gázüzemű grill használatánál a kezdőknek sem kell az eredmény miatt nyugtalankodniuk, ugyanis pontosan szabályozhatjuk rajta a hőfokot, ezáltal kisebb eséllyel égetünk el rajta egy nagyobb darab húst.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!