Ezzel a nem mindennapi fogással mindenkit levesz majd a lábáról
2023. május 26. 09:03
rántott káposzta
Vágólapra másolva!
Sokak számára a vasárnapi ebéd elképzelhetetlen rántott hús nélkül. De mi lenne, ha nemcsak a húst rántanánk ki, hanem például a káposztát is? Sőt, tovább megyünk: mi lenne, ha megtöltenénk valamivel, mondjuk sajttal és a sonkával, és úgy paníroznánk be a kelkáposztalevelet? - tette fel a nem mindennapi kérdést a Mindmegette.
Mi, magyarok imádjuk a rántott dolgokat: bepanírozzuk, és forró zsiradékban megsütjük, amit csak lehet, legyen az zöldség, sajt, hús vagy éppen virág. Ugyanilyen lelkesedéssel töltjük meg azt, amit ki akarunk rántani, például a húst sajttal, zöldséggel vagy még hússal, és igen, akár a zöldségbe is mehet esetleg némi hús vagy sajt, vagy mindkettő.
Ez alkalommal a kelkáposztalevélre esett a választásunk, mivel esetében egy igazán zamatos, masszív burkolóanyagról beszélhetünk, ami ráadásul igen pénztárcabarát is egyben!
Ezúttal sonkával és sajttal töltöttük meg, de vékonyra szeletelt kolbászt vagy szalámit is tehetünk bele, sőt, a májas-gombás vagy a fűszeres darált húsos töltelék sem rossz választás!
Sonkával és sajttal töltött rántott káposztalevél
Hozzávalók (4 személyre):
12 db nagyobb (külső) kelkáposztalevél
só
25 dkg rizs
4 dl olaj a sütéshez
40 dkg vegyes fagyasztott zöldségkeverék (borsó, sárgarépa, kukorica)
12 szelet sonka (kb. 18 dkg)
12 nagyobb szelet trappista sajt (kb. 25 dkg)
liszt
4 db tojás
zsemlemorzsa a panírozáshoz
Elkészítése:
A kelkáposztaleveleket mossuk meg. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, és vastagságtól függően 1-2 perc alatt főzzük benne puhulásig a leveleket. Ezután szűrjük és csepegtessük le, hagyjuk kihűlni, majd töröljük teljesen szárazra a leveleket. A vastagabb, keményebb nyeleket ék alakban vágjuk ki.
Közben a rizst öblítsük át, és egy lábasban, 2 evőkanál felhevített olajon pirítsuk át. Öntsük fel bő 1,5-szeres vízzel, sózzuk meg, majd közepes lángon főzzük puhára. A fagyasztott zöldségkeveréket kevés sós vízben pároljuk puhára, majd szűrjük le. A kész rizst keverjük össze a a zöldségekkel, ízlés szerint még sózzuk meg.
A kelkáposztalevelekre tegyünk 1-1 szelet sonkát és sajtot, először két oldalról hajtsuk rá a levél két szélét, majd a másik irányból indítva tekerjük fel, és az illesztést tűzzük össze hústűvel.
A tekercseket panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. A többi olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük a tekercseket aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.
A tekercsekből távolítsuk el a hústűket, és tálaljuk a rizskörettel.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!