Így készül egy igazán magyar étel: a lucskos káposzta - videó
2023. június 09. 08:21
lucskos káposzta
Vágólapra másolva!
A friss, édeskés ízű új káposztából rengeteg finomság készülhet. Aki még soha nem próbálta, itt az idő, hogy a hétvégén elkészüljön élete első lucskos káposztája – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
A lucskos káposzta a hiedelemmel ellentétben nem téli étel, hiszen új káposztából készítve az igazi. A új fejeskáposzta sokoldalúan felhasználható: van, aki önmagában ropogtatja, mások megkovászolják, mint az uborkát, de ennél extrémebb módon is el lehet készíteni: akár be is panírozható és kirántható.
A lucskos káposztát minden család a saját régi, jól bevált receptje szerint készíti.
Ezt az erdélyi konyhát dicsérő fűszeres, friss, savanykás ételt elkészíthetjük más húsrészből, például oldalasból is, s még autentikusabb lesz, ha bárányhúst választunk.
Erdélyi lucskos káposzta
Hozzávalók
1 tk. zsír
10 dkg füstölt kenyérszalonna
10 dkg füstölt tarja (lehet más füstölt hús is)
1 nagy fej vöröshagyma
80 dkg sertéscomb
só
bors
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk. tárkony
1 csapott ek. borsikafű (csombor)
1 csokor friss kapor
1 fej új káposzta
1 tk. tárkonyecet
1 ek. tejföl
1 ek. liszt
Elkészítése:
Előkészítjük az alapanyagokat: a szalonnát és a füstölt tarját ½ centis kockákra vágjuk, a hagymát félfőre aprítjuk, a sertéscombot 2-3 centis darabokra kockázzuk, a fokhagymát és a kaprot is apróra vágjuk.
Egy fazékban alacsony hőmérsékleten zsiradékot olvasztunk, erre rakjuk a szalonnát és a szalonna bőrét (opcionális). Ha a szalonna üveges, hozzáadjuk a füstölt tarját, ha ez is kicsi színt kapott, hozzáadjuk a hagymát. Amikor a hagyma áttetsző lesz, jöhet a sertéshús, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát. A húst fehéredésig dinszteljük tovább, majd fűszerezzük a tárkonnyal, a borsikafűvel és a kaporral. A fűszeres ragualapot felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi, lefedve 40-50 percig pároljuk, időnként ellenőrizzük, keverjük.
Amíg a hús párolódik, megtisztítjuk az új káposztát. Félbevágjuk, kivágjuk a torzsáját, cikkekre vágjuk, és a cikkeket három egyenlő részre daraboljuk.
Ha a hús már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a darabolt káposztát, kicsit átforgatjuk, sózzuk, tárkonyecettel ízesítjük. Lefedjük 1-2 percre, majd újra megkeverjük, és ha a káposzta kissé összeesett, lefedve nagyjából 15-20 percig pároljuk, addig, amíg a káposzta megpuhul, de még nem fő szét.
Egy keverőtálba rakjuk a tejfölt és 1-2 evőkanál vizet, hozzáadjuk a lisztet, majd az egészet egyneműre keverjük. Hőkiegyenlítéssel behabarjuk vele a káposztát.