A legtöbb sörnek körülbelül 4,5 százalékos alkoholtartalma van. Azért számít egészségesnek, mert olyan gabonafélékből főzik, mint a malátaárpa, a búza, a kukorica, de akár rizsből is.
A komló az egyik legfontosabb összetevő, amelyet elsősorban keserűanyagként, ízesítőszerként és stabilitásjavítóként használnak a sörben.
Emellett virágos, gyümölcsös vagy citrusos ízeket és aromákat kölcsönöz a főzetnek. A komlót gyógynövényként is használják. Bár a söröknek számos fajtája létezik, két alapvető kategóriába sorolhatók: a lágerek és az ale-ek.
A hagyományos kínai orvoslás a taoizmus, egy kínai eredetű vallási hagyomány kezdeteire nyúlik vissza, körülbelül 2500 évvel ezelőttre. Ebben gyógyszertár híján az emberek gyógynövényeikre támaszkodtak, amelyeket még akár rizses főzeteikhez is hozzáadtak. Ezek közé a gyógynövények közé tartoztak a gyulladáscsökkentő és rákellenes növények, mint például a kökény és az üröm, mint ahogy a komló is, amely a sör egyik fő összetevője. Főként álmatlanság, ideges feszültség és szorongás kezelésére használható.
A sör táplálóbb, mint bármely más alkoholos ital, mivel rengeteg kalóriát és antioxidánst tartalmaz. Ezenkívül tele van vassal, kalciummal és B-vitaminnal.
Tanulmányok szerint a mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a szívroham vagy a stroke kockázatát.A sör B6-vitamint rejt magában, amely a homocisztein nevű vegyület felhalmozódásának megakadályozásával nyújt védelmet a szívbetegségek ellen.
Vérhígító hatása is van, ezzel csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét. Arról is ismert, hogy csökkenti a rossz koleszterinszintet.
A sörben lévő komló a vesekövek kialakulásának megakadályozásában is szerepet játszhat.
A sör szilíciumtartalma segíthet a csonterősítésben. Ezt a hatását fokozza a tetraciklin nevű antibiotikum tartalma, amely kötődik a kalciumhoz, mielőtt az lerakódna a csontokban, éppen ezért használják csontritkulás kezelésében.
Bár tudományosan bizonyított, hogy a sör jót tesz az egészségnek, fontos azonban, hogy figyeljünk a mennyiségre! A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a májat, az agysejteket, és módosítja a tudatállapotot, ami negatívan hat a viselkedésre.
Napi egy pohár (2,5 dl) sör éppen elegendő, hogy élvezhessük jótékony hatását.
Emellett érdemes odafigyelni a sör kalóriatartalmára is, amely igen magas, igaz ugyan, hogy nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint, emellett alacsony a cukor- és nátriumtartalma.
A sörben bőségesen találhatók B-vitaminok, és a sörélesztő tápláló, tisztító és szárító tulajdonságai révén a bőr számára is gyógyír lehet.
Ausztriában, Németországban és a Cseh Köztársaságban számos gyógyfürdőben helyi sört töltenek a kádakba, hogy a vendégek élvezhessék a gazdag és pihentető sörhabot, amelyet kiegészíthetnek sörös arcpakolásokkal, a sima és rugalmas bőr elérése érdekében.