A rózsavizet hideg és meleg eljárással is elkészíthetjük. Bármelyik módszert választjuk, felhasználás előtt mossuk meg a szirmokat, majd tegyük egy hőálló befőttesüvegbe.
Minél sötétebb színű virágot használunk, annál több lesz benne a hatóanyag.
A meleg eljárásban gyűjtsünk két-három marék rózsaszirmot, és öntsünk rá annyi forrásban lévő vizet, amennyi éppen ellepi. Lefedve hagyjuk kihűlni, ezután szűrjük le és öntsük át egy szórófejes flakonba. A hideg eljárás lényege, hogy a vizet nem kell felforralni, ezért a legjobb, ha desztillált vizet használunk erre a célra. Ha nincs otthon, csapvíz is megfelel, ha előtte néhány percig felforraljuk, majd lehűtjük.
A rózsaszirmokat áztassuk annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi őket. Zárjuk le az üveget, és hűvös helyen pihentessük két-három napig. Ezután szűrjük le és öntsük át egy jól zárható üvegbe.
Az elkészített rózsavizet hűtőben tároljuk felhasználásig.
Ha meleg eljárással készítettük, akkor hosszabb ideig, akár két hétig is felhasználhatjuk, míg a hideg vízzel felöntött rózsavíz csupán 4-5 napig tárolható a hűtőben, ezután érdemes friss adagot készíteni - véli a Mindmegette.
Extra tipp
A kinyomkodott szirmokat vétek lenne eldobnunk. Készítsünk belőle kényeztető arcpakolást. A rózsa megszépíti a bőrt, felfrissíti, nyugtatja a fáradt szem környékét, csökkenti a ráncok kialakulását.