Eláruljuk az igazán ropogós, vödrös csemegeuborka titkát
2023. július 12. 08:27
vödrös csemegeuborka
Vágólapra másolva!
Ki ne szeretné a savanykás ízvilágú, ropogós csemegeuborkát? - teszi fel a kérdést a Mindmegette. Akinél rendszeresen előkerül a hétvégi pörköltözés mellé, annak érdemes nagy tételben készíteni belőle.
A házi savanyúságok versenyében nálunk a kovászos uborka fej fej mellett halad a csemegeuborkával. Két teljesen más ízvilág, így mindkettőt más-más okokból kifolyólag szeretjük.
A csemegeuborka fanyar, savanykás, olykor pikáns fűszerezésű ízvilága ellenállhatatlan, a ropogós textúrájáról nem is beszélve.
Nagy előnye még, hogy rendkívül egyszerűen készül, és jó nagy mennyiséget lehet belőle gyártani, sőt, újra meg újra után tudjuk tölteni a vödröt.
A neves gasztronómiai portál így javasolja a népszerű savanyúság elkészítését:
Ropogós csemegeuborka
Hozzávalók (10 literes vödörhöz):
5-6 kg uborka
3 liter víz
50 dkg cukor
15 dkg só (nem jódozott)
6,5 dl 20%-os ecet
1,5 mk. borkénpor
3 mk. szalicilsav
3 mk. szódabikarbóna
2 mk. mustármag
2 mk. koriander
2 mk. egész bors
3 db babérlevél
1 csokor kapor
néhány szelet torma
15-20 kisebb fej vöröshagyma
Elkészítése:
Az uborka kivételével a hozzávalókat hidegen összekeverjük, majd beletesszük az alaposan megmosott uborkákat, míg a vödör tele nem lesz.
Alaposan elkeverjük az egészet, majd egy hétig állni hagyjuk, anélkül, hogy lezárnánk a vödröt. Ez idő alatt néhányszor átkeverjük a készülő savanyúságot. Az egy hét leteltével lezárjuk a vödröt légmentesen, de az uborka ekkor már fogyasztható.
Ahogy fogy a savanyúság, úgy lehet folyamatosan pótolni, így mindig lesz az asztalon a ropogós csemegéből.
A hozzávalók listáját természetesen ízlés szerint kiegészíthetjük más zöldségekkel (pl. káposzta, paprika, répa), és a fűszerezés s lehet a fentitől eltérő, mondjuk kerülhet a vödörbe jó néhány fokhagymagerezd, de akár csilipaprika is.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!