Így lesz igazán ropogós a steakburgonyánk - videó

steakburgonya
Vágólapra másolva!
Felejtsük el a boltokban kapható gyorsfagyasztott steakburgonyát, ha ugyanis otthon készítjük el, sokkal finomabb és ropogósabb lesz a végeredmény. Azon túl, hogy kiválóan működik köretként, egy jó mártogatóssal is ellenállhatatlan – csinál kedvet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Nem kell étterembe mennünk, ha egy igazán ropogós steakburgonyára fáj a fogunk, amely akkor az igazi, ha kívül ropog, belül pedig puha és extrán fűszeres.

Nagy előnye, hogy a hagyományos sült krumplival ellentétben ez nem szívja meg magát olajjal sütés közben, így nem csoda, hogy sokan szeretik, ráadásul tökéletesen működik köretként sült, rántott és más egyéb szaftos húsokkal, sőt tálalhatjuk valamilyen mártogatóssal is.

Frissen fogyasztva az igazi, ugyanis utána már nem lesz annyira ropogós, mint közvetlenül a sütés után.

Steak burgonya

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 3 tk. só
  • 1 tk. fokhagymapor
  • 1 tk. kakukkfű
  • 1/2 tk. rozmaring
  • 1 tk. pirospaprika
  • olaj vagy zsír a sütéshez
A steakburgonya nagy előnye, hogy a hagyományos sült krumplival ellentétben ez nem szívja meg magát olajjal sütés közben. Forrás: Mindmegette.hu

Elkészítése:

  1. A burgonyát alaposan megmossuk, majd egy fazék hideg vízben feltesszük főzni, közben pedig ízesítjük egy teáskanál sóval. Nagyjából 15-20 perc alatt készre főzzük.
  2. Ha megfőtt, leöntjük róla a vizet és hagyjuk, hogy kihűljön. Miután kihűlt, negyedekre vágjuk. Tipp: hideg vízzel is lehűthetjük, ám akkor sütés előtt mindenképpen töröljük szárazra a burgonyákat.
  3. Egy magasabb falú edényben olajat hevítünk 170-180 fokra. Ha elértük a sütési hőmérsékletet, beletesszük a burgonyacikkeket és nagyjából 5-7 percig sütjük. Akkor jó, ha már szép piros színe van és nem alakult ki rajtuk kéreg. Ügyeljünk arra is, hogy bő olajban süssük, ha pedig kisebb edényt használunk, több részletben készítsük el a steakburgonyát.
  4. Az elkészült burgonyát szűrőkanál segítségével kivesszük az olajból, majd törlőpapírra helyezzük és 1-2 percig pihentetjük.
  5. Egy keverőtálba rakjuk a burgonyát. Ízesítjük sóval, fűszerezzük fokhagymaporral, kakukkfűvel, rozmaringgal és pirospaprikával, majd az egészet alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol átjárja a fűszer.
  6. Az elkészült steakburgonyát fogyaszthatjuk magában is, de köretként, esetleg mártogatóssal vagy valamilyen szósszal tálalva is kiváló.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!