A népszerű hazai gasztronómiai portál így javasolja a desszert elkészítését:
Mákos-szilvás lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1.5 dl tej
- 5 dkg porcukor
- 2.5 dkg friss élesztő
- 30 dkg liszt
- 1 db tojássárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
A tetejére:
- 60 dkg szilva
- 5 ek barnacukor
- 1 tk fahéj
- 1 ek porcukor
- 4 dkg darált mák
Elkészítése:
- A langyos tejben elkeverünk 1 tk porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni kb. 10 perc alatt.
- A robotgép üstjébe kimérjük a lisztet, a porcukrot, a tojássárgáját és hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet. Dagasztópálcával elkezdjük összedolgozni, ekkor hozzáöntjük a vajat is. Ha szépen kidagasztotta a gép, kis olajjal megkenegetjük a tetejét és az üst szélét, majd letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 40 perc alatt.
- A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedeljük, majd egy lábasba tesszük a cukorral és a fahéjjal együtt. Pici vízzel összefőzzük, de a szilva ne essen szét teljesen.
- Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tepsi méretére és a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tetején eloszlatjuk a szilvát a levével együtt, megszórjuk a porcukorral kikevert darált mákkal, és a 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk 30-40 percre.
- Az elkészült mákos szilvás lepényt porcukorral meghintve, kockákra vágva kínáljuk.