Ha már unja a sült krumpli, készítsen hétvégére tepsis burgonyát! - videó
2023. szeptember 29. 08:29
tepsis krumpli
Vágólapra másolva!
A rizs és a tésztafélék mellett a krumpli az egyik, vagy talán a legnépszerűbb köret. A burgonyát sokféleképpen formázhatjuk és ízesíthetjük, főzhetjük és süthetjük, esetében tényleg csak a fantáziánk szabhat határt.
A burgonya az a zöldség, melyből nemcsak főétele alapja, hanem köret is lehet. Készülhet belőle petrezselymes vagy zsíros-hagymás krumpli, sült hasábburgonya, tócsni, krumplipüré, de akár hasselback vagy steak burgonya is.
Aki azonban már unja ezeket és valami újdonságra vágyik, akkor itt az idő kipróbálni a fűszeres tepsis burgonyát, melyet egyszerűen elkészíthetünk bármilyen alkalomra, bármilyen hús mellé.
Tepsis krumpli
Hozzávalók:
1 kg sütni való burgonya
só
3 ek. kacsazsír (vagy liba-, sertészsír, vagy olaj)
1 tk. rozmaring
2 tk. kakukkfű
2 közepes fej vöröshagyma
2 tk. pirospaprika
4-6 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd cikkekre vágjuk, a hagymát megpucoljuk, és cikkekre vágjuk.
Egy fazékba öntjük a burgonyát, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, megsózzuk, forralni kezdjük. A forrástól számítva 6-8 percig főzzük, nem főzzük puhára, csak előfőzzük. Ha kész, leszűrjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy tepsibe kanalazzuk a zsiradék felét, beletesszük a burgonyát, fűszerezzük a rozmaringgal, a kakukkfűvel, alaposan megsózzuk, hozzáadjuk a hagymacikkeket, megszórjuk a pirospaprikával, és az egészet alaposan összeforgatjuk. Rákanalazzuk a maradék zsírt, ezzel is összeforgatjuk, végül rászórjuk a fokhagymagerezdeket.
A burgonyát betesszük a sütőbe, és 35-40 perc alatt pirosra sütjük.