A Facebookon és TikTok-on rengeteg recept áll rendelkezésre, arról, hogyan kell elkészíteni ezt az egzotikus édességet.
A legalkalmasabb időszak a Cowboy cukorka készítésére épp a nyár végi időszak,
ami a paprikaszezon kellős közepe. Ezért ha valaki kedvet kapott a különleges nevű fűszerbomba kipróbálásához, ne habozzon, vágjon bele most!
A kandírozott jalapeno igazából egészen
hasonló módon készül, mint a pácolt változata, ám annál jóval több cukrot tartalmaz, ami ropogós, kristályos állagúvá teszi,
és feltűnően édes ízt kölcsönöz ennek az egyébként meglehetősen csípős paprikafajtának. Ráadásul a víz és a cukor keveréke egy fényes, savas bevonatot képez rajta.
A cowboy cukorkának három alapvető összetevője van: paprika, cukor, és ecet.
A legtöbb recept körülbelül fél-egy kilónyi paprikát ír elő, melyeknek a szárát le kell vágni, majd vékony, hüvelyknyi darabokra kell szeletelni. A cukor és az ecet aránya receptenként változó, vannak, akik 2-1 arányban, de olyanok is, akik 3-1 arányban használják.
A só és egyéb fűszerek használata opcionális,
bár a zellermag és a fokhagymapor például kifejezetten népszerű kiegészítők, sokan esküsznek rá. Mások a kurkuma, chilipor vagy szárított gyömbér mellett teszik le a voksukat.
Kezdésként az ecetet és a cukrot pároljuk egy serpenyőben, és kevergessük egészen addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Adjuk hozzá a felszeletelt jalapenot, majd melegítsük 5 percig,
amíg a paprika felszívja a szirupot, és fényessé válik. Ezután használjunk egy kanalat a pakrikák kiemeléséhez, és hagyjuk, hogy az oldat sűrű, szirupos folyadékká redukálódjon.
A cowboy cukorka ízletes kísérője lehet szinte minden étkezésnek.
Remekül kiegészíti a süteményeket, de néhány krémesebb sajtfajtával, például kecskesajtokhoz is jól passzol. Ezen kívül akár hamburger tetejét is megszórhatjuk vele, de egy szelet kukoricakenyérrel is finom, emellett a tonhal-vagy csirkesaláta is feldobható vele. A levét sokan használják barbecue szósz készítéséhez, de a lehetőségek tárházaszinte végtelen.
Forrás: People