A görög gyros, a török döner kebab vagy az arab shawarma készülhet bárány-, marha, sertés- vagy csirkehúsból, a fűszerezésük és sok esetben a tálalásuk azonban eltérő. Az egyetlen közös pont az, ahogyan a húst felépítik egy toronyba, és lassan, folyamatosan forgatva sütik készre.
A látványos hústorony, melynek jellegzetes, finom illata már messziről érezhető, nem egy darabban érkezik az éttermekbe. A tornyot ott helyben építik és formázzák, és erről a metódusról több videó is felkerült az internetre.
A nyers, befűszerezett húsokat a hosszú, függőleges nyársra szúrják, a szeletek közé pedig néha faggyút tesznek, így építik fel a méteres tornyot. A hús aztán oldalról kapja a hőt, lassan forogva sül, és tálaláskor a felszínéről vágják le a vékony, megpirult szeleteket.
Forrás: Mindmegette