Amire mindannyian kíváncsiak voltunk: így készülnek a gyrososok hústornyai - videó
![gyros, gyroshús, kebab, dürüm](https://cdn.origo.hu/2023/12/8TpWwhXQU1LcxFf87aPD19BVm7VH7DlfDhnZf6jZZ84/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk0YmU4NWQwOTZkMjRhZjhiMTAwMmJjMzE4Y2I4ZWQ5.webp)
A görög gyros, a török döner kebab vagy az arab shawarma készülhet bárány-, marha, sertés- vagy csirkehúsból, a fűszerezésük és sok esetben a tálalásuk azonban eltérő. Az egyetlen közös pont az, ahogyan a húst felépítik egy toronyba, és lassan, folyamatosan forgatva sütik készre.
A látványos hústorony, melynek jellegzetes, finom illata már messziről érezhető, nem egy darabban érkezik az éttermekbe. A tornyot ott helyben építik és formázzák, és erről a metódusról több videó is felkerült az internetre.
A nyers, befűszerezett húsokat a hosszú, függőleges nyársra szúrják, a szeletek közé pedig néha faggyút tesznek, így építik fel a méteres tornyot. A hús aztán oldalról kapja a hőt, lassan forogva sül, és tálaláskor a felszínéről vágják le a vékony, megpirult szeleteket.
@estiagreekstreetfood How we make our Authentic Greek Pork Turns! #fyp#food#greece#greek#meat#gyro♬ Sauce - Naïka
Forrás: Mindmegette