Amilyen mutatós, olyan egyszerű: így készül a jóság szelet - videó
2023. október 10. 08:42
jóság szelet
Vágólapra másolva!
A jóság szelet alapja bolti leveles tészta, az ínycsiklandó rétegek pedig meggybefőttből és grízből, habtejszínből és vaníliapudingból készülnek - vagyis, még az is bátran nekiállhat, aki eddig semmilyen réteges sütit nem készített még.
A bolti leveles tészta iránt bizonyára sokan rajongunk, hiszen könnyen felhasználható édes és sós süteményekhez, egyaránt alkalmas vendégváró, vagy elegáns főételt elkészítésére is, ráadásul jó szolgálatot tesz a krémes-réteges sütemények esetében is.
A jóság szelet nevének eredetét homály fedi, de aki egyszer kóstolta, az tudja, hogy nem véletlenül hívják így ezt a meggyes-vaníliás, krémes-roppanós, klasszikus süteményt!
Cikkünk végén egy videóban is bemutatjuk a népszerű desszert elkészítését.
Jóság szelet
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
A meggyes krémhez:
1 üveg meggybefőtt
8 evőkanál búzadara
3 evőkanál cukor
A vaníliás krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
8 dl tej
25 dkg margarin
A tetejére:
5 dl tejszín
porcukor
Elkészítés:
A leveles tésztából 2 lapot nyújtunk, és rózsaszínűre megsütjük (25 × 35 cm tepsi hátán, 120°C fokon).
A második lapot kockákra megvágva sütjük meg, hogy sütés után könnyen szeletelhető legyen.
Ameggyes krémhez a meggybefőtt levében a 8 evőkanál búzadarát 3 evőkanál cukorral megfőzzük.
A meggyet apróra vágjuk, és a megfőzött krémbe keverjük. Ez a krém (még langyosan) kerül az alsó lapra.
A vaníliás krémhez 2 csomag vaníliás pudingport 3 evőkanál cukorral 8 dl tejjel megfőzzük, majd ha kihűlt, hozzáadunk 25 dkg margarint, s tovább verjük habosra. Ez a krém kerül a meggyes krémre.
0,5 liter habtejszínt felverünk jó keményre, majd óvatosan rásimítjuk a vaníliás krémre, végül befedjük a második tésztalappal.