Felejtsük el ezt a hozzávalót, ha az eredeti tiramisut szeretnénk elkészíteni!
![tiramisu](https://cdn.origo.hu/2023/12/sINGDh5AvOAAczoZ0IYaW-DgipSIdee7QEMGwED0Jd4/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5NThkYjJjY2FjNzQ4YTg4YzgxMTc4MThjOTdlNzhk.webp)
Bár a pontos eredete vitatott, sokan úgy vélik, hogy a tiramisu Olaszország Veneto vagy Friuli Venezia Giulia régiójából származik.
Az benne a csodálatos, hogy ahány ház, tulajdonképpen annyi féleképpen készítik, és sokan gondolják úgy, hogy bizony az övék az az eredeti recept.
Nos, a TasteAtlas.com cikkéből kiderül, hogy ez esetben vannak bizonyos elemek, amelyek nem szerepelhetnek a hozzávalók között.
Az egyik ilyen a tejszínhab, ami a legtöbb receptben szerepel a mindmegettén is, ám az olasz eredetiben nincsen - az csupán cukros-tojássárgájával kikevert, mascarponekrémbe ágyazott, előzőleg kávéba mártott babapiskóta-rétegekből áll, a tetején némi cukrozatlan kakaóporral meghintve.
Ezen kívül a hagyományos tiramisu, hivatalosan nem tartalmaz alkoholt, de sokan tesznek a kávéba mandulalikőrt, rumot vagy brandyt, hogy még mélyebbé tegyék a sütemény ízét.
Van aki tesz bele túrót, csokoládéforgácsot vagy gyümölcsöt, sőt, van, aki a babapiskótát is lecseréli hagyományos 4-6-8 tojásos piskótára, és tortává alakítja a desszertet - írja a portál. Olyan is van, aki kihagyja belőle a kávét, és azt kakaóra cserélve teljesen gyerek-kompatibilissé alakítja a krémsajtos rakott édességet.
Forrás: Mindmegette