Elérkezett az idő, hogy kipróbáljuk a mézeskalácsot egy kicsit másképp - videó
2023. november 20. 08:18
AACHENI MÉZESKALÁCS
Vágólapra másolva!
Lassan itt az év vége, egyre többször kutatunk mézessütemény-receptek után, a finom, fűszeres süteményt pedig több ízben is elkészíthetjük. Mutatjuk, hogyan varázsolhatjuk az asztalunkra egyszerűen ezt a csokibevonatos aprósüteményt - egy kicsit másképp.
A karácsonyi időszakban Aachenben a helyi mézeskalács, a Printen az egyik nagy sláger, többféle keménységben és ízben létezik, az egészen keménytől a lágyig; választhatjuk a natúr vagy különböző csokikkal bevont változatot.
Printen
Hozzávalók:
1 dkg kandírozott narancs- és citromhéj
30 dkg finomliszt
15 dkg rozsliszt
2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
37.5 dkg méz
1 tk szalalkáli
8.5 dkg barna cukor
10 dkg kandiscukor
1 db tojássárgája
1 tk szódabikarbóna
5 ek tej
15 dkg étcsokoládé
1.5 dkg növényi zsiradék
5 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
Elkészítés:
Az aacheni mézeskalács elkészítéséhez egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a finomra aprított kandírozott citrushéjakat, a kétféle lisztet és a fűszerkeveréket.
A mézet megmelegítjük, de nem forraljuk fel. Hagyjuk hűlni 5 percig, majd a liszthez öntjük. A robotgép dagasztókarjával alaposan összegyúrjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A szalalkálit feloldjuk 1 ek hideg vízben.
A barna cukrot és a kandiscukrot beledolgozzuk a tésztába. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a szódabikarbónát és a feloldott szalalkálit, majd alaposan összedolgozzuk a mézeskalács tésztát. Végül kézzel is kicsit átgyúrjuk.
A tésztát meghintjük egy kevés liszttel, és kinyújtjuk kb. 40×42 cm-es négyszöggé. Kb. 3×10 cm-es csíkokra vágjuk, és 2-3 sütőlemezen elosztjuk, amelyet sütőpapírral fedünk le. Villával megszurkáljuk a csíkokat, és mindegyiket megkenjük tejjel. Majd egymás után 175 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses: 150 fok) adagonként kb. 12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve a sütőpapírral együtt lehúzzuk a sütőlemezről, és hagyjuk kihűlni.
Közben a csokit felaprítjuk, és a növényi zsiradékkal együtt kis lábasban forró vízgőz felett megolvasztjuk. 10 percig hűlni hagyjuk.
Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk. A kihűlt mézeskalácsok egyik végét ferdén belemártjuk a csokiba. A kalácsok csokis végét megszórjuk az aprított aszalt gyümölccsel, a többit pedig kandiscukorral, majd hagyjuk a bevonót megdermedni.