Sokan azt gondolják rossz minőségű borból is ugyanolyan finom forralt bor készülhet. Ez nem igaz, ugyanis a fűszerek nem fogják leplezni a bor rossz ízeit.
Ezért inkább minőségi borból készítsük az italt.
A bor fajtája a saját választásunk. Fehér, rozé vagy vörösborból készíthetjük.
A forralt bor igazi ízélményét a fűszerek adják. A fűszerezésnek is meg van a titka, hogy elkészítsük a legfinomabb italt.
Általában szegfűszeggel, fahéjjal, citrommal, cukorral és mézzel szokták ízesíteni.
Azt mondják, hogy
egy liter borhoz 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg és fél citrom kell,
de ez a bor jellegétől és a mi ízlésünktől is függhet.
Ha valami különlegesebbre vágyunk, akkor friss vagy aszalt gyümölcsöket is rakhatunk bele vagy pikánsabb fűszereket is használhatunk. Mint például a gyömbér, ánizs vagy narancs.