A karácsonyi készülődés során nem mindig egyszerű elég időt találni arra, hogy különleges és szép finomságokat készítsünk szeretteinknek. Az alábbi citromos kuglóf viszont nagyszerű választás, mert könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul a legkülönfélébb módon fel is díszíthető, amellyel az ünnepi asztal éke lehet.
Ez a varázslatos karácsonyi kuglóf isteni citromos-lime-os ízével, mindenki kedvence lesz!
Hozzávalók a tésztához:
240 g vaj (sütőmargarinnal is készíthető)
240 g búzaliszt
240 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
4 darab tojás
2 biocitrom reszelt héja (sima citromból is készíthető)
1,5 citrom leve
1 lime reszelt héja
fél lime leve
1 teáskanál vanília őrlemény
+ vaj és liszt a sütéshez
Hozzávalók a cukormázhoz:
120 g porcukor
fél citrom leve
Elkészítés:
Egy keverőtálba kimérjük a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a vanília őrleményt (ez tetszőlegesen választható). A vajat megolvasztjuk, és hozzáöntjük a cukrokhoz. Belereszeljük a citromok és lime héját, majd belefacsarjuk a citrom és lime leveket.
Figyeljünk arra, hogy a citrom és lime héjának fehér részét ne reszeljük bele a keverékünkbe, mert keserű ízt fog adni a süteményünknek.
Habverővel kikeverjük a masszát, amíg jó habossá válik, majd hozzáadjuk a tojásokat, és tovább keverjük, habosítjuk.
Ne ijedjünk meg, ha a citrom levétől kissé ikrássá válik a keverék, ez nem hiba. Figyeljünk rá, hogy inkább olvadt legyen, mint túl forró a vaj, mert amikor hozzáadjuk a keverékhez a tojásokat, akkor „megsüthetjük őket", és nem lesz jó a tésztánk.
Ezután egy másik tálba kimérjük a lisztet, amelyhez hozzáadjuk a sütőport, és jól összekeverjük.
Végül a kikevert tojásos keverékhez adjuk a lisztet, érdemes belekanalazni, több részletben hozzáadni, spatulával óvatosan összedolgozni.
A kuglófformát alaposan kivajazzuk, kilisztezzük, majd a tésztát egyenletesen eloszlatjuk a formában, és 160 fokra előmelegített sütőben légkeverésen 50-55 percig sütjük.
Extra tippek a sütéshez:
Mivel sütőporos a tészta, ne nyissuk ki a sütőt sütés közben, mert összeeshet a tésztánk. Ha nagyon pirul a teteje, alufóliát teríthetünk rá, és 40 perc elteltével tűpróbát végezhetünk. Mindenképpen süssük 50 percig, sütőtől függően 50-55 perc alatt készül el.
Miután megsült, hagyjuk a formában teljesen kihűlni, és csak utána borítsuk ki. Ha nem hűl ki teljesen, "beleszakadhat" a formába. Ha jól kivajaztuk a formát, a kész kuglófunk könnyedén ki fog csúszni belőle, amelyet így könnyen tudunk majd díszíteni.
Díszítés:
A porcukrot kimérjük, és óvatosan, apránként adjuk hozzá a fél citrom levét. Jó sűrű, inkább ragacsos masszát kell kapnunk. Akkor jó az állaga, ha nem híg, hanem inkább sűrűbb, de még kenhető.
Fontos, hogy a cukormázat a kihűlt kuglóf tetejére óvatosan, lassan kanalazzuk. A sűrű massza lassan kezd majd lecsorogni a süteményünk tetejéről. Ne ijedjünk meg, ha „először nem indul el", nem folyik le, kell hozzá kis idő, majd végül gyönyörű mázas díszítést kapunk. Ha nagyon vagy közepesen híg a masszánk, nem marad rajta a tésztán, teljesen lefolyik.
Apró cukrokkal, és egyéb díszítőelemekkel dekorálhatjuk!
Végül egy csodálatosan szép karácsonyi kuglófot kapunk, amely úgy néz ki, mint egy hófödte táj, apró hópelyhekkel és karácsonyfákkal.
Kiváló íze egyszerre fanyaran savanykás, savas, mégis édes és vaníliás, amely nem mindennapi választás. Azon túl, hogy mindenki imádni fogja, tetszőlegesen díszíthetjük, és nemcsak ünnepekkor, hanem bármilyen alkalomra elkészíthetjük!
Jó étvágyat hozzá! Készítsék el ezt a nem mindennapi különlegességet!
A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.