Hogyan készítsük el a tökéletes mézeskalácsot?

karácsony, advent, mézeskalács, fűszer, illat, hangulat
Ezzel a süteménnyel biztosan mosolyt csalunk szeretteink arcára! Recept: Fónyi-Tisóczki Flóra
Vágólapra másolva!
Szinte nem múlhat el karácsonyi ünnep mézeskalács nélkül. Nálunk évek óta hagyománya van, hogy hetekkel karácsony előtt mézeskalácsot sütök a családnak. Évről évre mindig ötleteltem, hogyan tudnám még különlegesebbé tenni ezeket a finom sütiket, és mára sikerült egy tökéletes kis receptet kifejleszteni. De mégis hogyan készül az egyik legnépszerűbb ünnepi sütemény, amely rendkívül népszerű, mégis lehetnek buktatói? Most megmutatom a saját receptemet, amely egyszerű, és bárki könnyen elkészítheti! Készítse el Ön is ezt a karácsonyi finomságot, amit egy titkos összetevővel bolondíthatunk meg, a gyermekeknek pedig garantált móka a sok színes máz és forma miatt.
Vágólapra másolva!

Jómagam már tizenévesként elkezdtem kísérletezgetni a mézeskalács-sütéssel, és az azóta eltelt évek alatt kialakultak a saját kis praktikáim, így ma már könnyen és egyszerűen el tudom készíteni a családom egyik kedvenc ünnepi sütijét.

Mézes, narancsos, és minden illatos-aromás fűszer benne van, amitől igazán ünnepi lesz a mézeskalácsunk. Nekem a férjem is be szokott segíteni a díszítésbe, amely nemcsak jó móka, de rendkívül értékes együtt töltött időt is jelent.

Próbálja ki Ön is, akár egyedül, akár gyermekekkel, a családdal. Biztosan jó időtöltés lesz!

Hozzávalók a tésztához (egy adag):

125 g méz (bármilyet használhatunk, szerintem a vegyes méz a legjobb)
150 g vaj
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
150 g barna cukor
2 tojás
500 g mézeskalácsliszt
2 teáskanál szódabikarbóna
egy csipet só
1,5 narancs reszelt héja

Hozzávalók a cukormázhoz:

250 g porcukor
1 tojás fehérjéje

Mézeskalács karácsonyra. Recept: Fónyi-Tisóczki Flóra Forrás: Ladóczki Balázs

Tészta elkészítése:

Három lépésben a legegyszerűbb összeállítani a tésztánkat. Vegyünk három különböző méretű tálat, amelyekben külön-külön összeállítjuk a három fő keverékünket.

Első lépésként mérjük ki a közepes méretű tálba a mézeskalács lisztet, és reszeljük bele a narancs héját. Tegyük félre, miután jól összekevertük.

Egy másik, kisebb méretű tálba mérjük ki a mézet, adjuk hozzá a mézeskalács fűszerkeveréket és az előre felmelegített vajat (mikrohullámú sütőben a legegyszerűbb). Vigyázzunk, hogy ne legyen túlságosan forró a vaj (ez nem tesz jót a méznek), viszont ha már folyós és meleg, akkor szépen dolgozzuk el csomómentesre a keveréket. Ezután tegyük félre.

Öntsük hozzá a mézeskalácsos keveréket a tojásos cukros habhoz. Forrás: Fónyi-Tisóczki Flóra

A harmadik, legnagyobb tálba mérjük ki a barna cukrot, majd a tojásokkal együtt verjük fel jó habosra kézi habverő segítségével. Ha ezzel is megvagyunk, akkor ehhez a keverékhez adjuk hozzá a kimért szódabikarbónát két részletben. Közben keverjük át a keverékünket. Végül tegyük bele a sót, és amikor jól összekevertük, fokozatosan adjuk hozzá több részletben a narancsos lisztkeveréket. Ezután addig gyúrjuk, amíg összeáll a tésztánk.

Tippek a tészta gyúrásához:

A háromféle keverékből egy masszív és ragacsos tésztát fogunk kapni.

Nem hiba, ha túlságosan ragad, és először nehezen áll össze, és úgy érezzük tennénk még bele lisztet. A méz és a vaj miatt különösen ragad, ezért kell okosan kezelni. Semmiképpen se adjunk hozzá több lisztet, mint ami a recept szerint kell!

Így kell kinéznie a tésztánknak, mielőtt hűtőbe tennénk. Forrás: Fónyi-Tisóczki Flóra

Azért, hogy könnyen tudjunk dolgozni a tésztával, osszuk ketté, és tekerjük frissentartó fóliába, majd tegyük hűtőbe.

A legegyszerűbb módja, hogy összeálljon a tésztánk, ha az egyik tenyerünkbe vesszük, majd a másik tenyerünkkel ütögetjük, ezután mindkét tenyerünkkel ütögető mozdulatokkal forgatjuk és formázzuk addig, amíg egy kerek és fényes felületű masszát nem kapunk!

Ha egyből dolgozni szeretnénk vele, akkor 30 percre elegendő a hűtőben tartani, mert ez elég idő arra, hogy annyira megkeményedjen, hogy már jól formázható legyen, de ne ragadjon. Ha másnap szeretnénk vele dolgozni, akkor addig hagyjuk a hűtőben, de mielőtt ki akarjuk nyújtani, vegyük ki időben, hogy veszítsen a keménységéből (kemény állapotában nem fogjuk tudni formázni a tésztát).

Különböző formákkal szúrhatjuk ki a tésztánkat. Forrás: Fónyi-Tisóczki Flóra

Ha megvan a tésztánk, akkor az első felét belisztezett deszkán körülbelül 4-5 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti sütőformákkal kiszúrjuk.

180 fokra előmelegített sütőben légkeverés funkción 8,5 percig sütjük (maximum 10 percig!).

Mindenképpen figyeljünk rá, hogy ne égjen meg a tésztánk, és ne szárítsuk ki, ezért is érdemes odafigyelni a megszabott sütési időre!

Díszítés:

Ha teljesen kihűltek a mézeskalácsok, akkor kezdhetjük díszíteni őket. A díszítéshez készítsük elő a cukormázat. Mérjük ki egy tálba a porcukrot, és 1 tojás fehérjével 5-6 percig habosítsuk kézi habverővel. Közben tehetünk bele 2-3 teáskanál vizet. A legvégére egy szép, fényes és sűrű masszát kapunk.

Ami kihagyhatatlan lépés, hogy a porcukrot mindenképpen szitáljuk át egy szűrőn, hogy por állagú legyen. Így nem lesz csomós, ez a jó cukormáz titka!

Cukormázzal csodásan tudjuk díszíteni a mézeskalácsunkat. Recept: Fónyi-Tisóczki Flóra Forrás: Ladóczki Balázs

Amikor készen van a mázunk, akkor színes ételfestékkel színezhetjük, így kapunk végül különböző színű mázas mézeskalácsokat.

Tipp a díszítéshez:

Én a legtöbb esetben annyira hígítom vízzel a mázat, hogy „fejjel lefelé" beleborítom a sütit, majd lecsorgatom róla a mázat, és egy hústűvel a szélén eldolgozom az „éleket", így lesz szép a minta. A lényeg, hogy választhatjuk azt a módszert is, hogy egy habzsákba tesszük a cukormázat (ebben az esetben elég 1-2 teáskanál vizet hozzátenni), és úgy díszítjük a mézeskalácsokat.

Alapvetően kék, piros és zöld ételfestékből szinte minden színt ki lehet keverni, a képeken látható mázakat is ezekből kevertem ki.

Arra figyeljünk, hogy 2-4 teáskanálnál ne tegyünk több vizet a mázhoz, mert túlságosan híg lesz, és le fog folyni a mézeskalácsunk tetejéről.

Rengeteg féle színt és formát készíthetünk. Recept: Fónyi-Tisóczki Flóra Forrás: Ladóczki Balázs

Tippek a színkeveréshez:

Kevés pirossal elérhetünk rózsaszínt, és annak különböző árnyalatait. Pirosból és kékből lila, mályva és babarózsaszín is kikeverhető. Zöldből és kékből pedig különféle zöldes és kékes árnyalatok érhetőek el.

Amire figyeljünk, hogy mindig cseppenként adagoljuk az ételfestéket a kívánt hatás érdekében!

Tipp a tároláshoz:

Én fémdobozban vagy csatos tetejű üvegedényben szoktam tárolni, ezekben jól megpuhul karácsonyig a sütink.

Kiváló ajándéknak is, de kétségkívül az a legjobb érzés, amikor azt látjuk, mennyire ízlik a szeretteinknek!

Egy finom kávé és mézeskalács. Sokszor nem is kell több a karácsonyi hangulathoz. Recept: Fónyi-Tisóczki Flóra Forrás: Ladóczki Balázs

Jómagam azért szeretem a mézeskalács-sütést, mert azon túl, hogy kreatív alkotó tevékenység, rendkívül jó érzés létrehozni valamit, ami másoknak örömet szerez. Korábban a húgommal együtt készítettem, egyik alkalommal 1012 darabot. Feleségként már én készítem, a férjem is szeret benne segíteni, és biztosan tudom, hogy a jövőben különösen értékes lesz majd a gyerekünkkel, gyerekeinkkel együtt sütni, díszíteni!

Ezzel a süteménnyel biztosan mosolyt csalunk szeretteink arcára! Recept: Fónyi-Tisóczki Flóra Forrás: Ladóczki Balázs

Jó ilyenkor az otthon melegét érezni, és úgy készülni, hogy közben tudjuk: biztosan örömet fogunk szerezni azoknak, akiknek sütjük!

Ha fémdobozban tároljuk a mézeskalácsot, könnyebbem megpuhul karácsonyig. Recept: Fónyi-Tisóczki Flóra Forrás: Ladóczki Balázs

Próbálja ki e mézeskalács recept mellett a citromos-lime-os kuglófot is!

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről