A túrós desszertek között nagyon szeretjük a stíriai metéltet, ami tulajdonképpen a magyar vargabéles "osztrák" rokona. A finom túrót itt a tésztába sütjük, a végeredmény pedig egy laktató, tartalmas desszert, ami akár második fogásként is megállja a helyét – állítja a Mindmegette.
A stíriai metélt egykor kedvelt desszert volt, majd szinte teljesen eltűnt az éttermek kínálatából. Szerencsére ez változni látszik, és újra hódít ez a finom édesség.
Jó vendégváró, de ha nincs kedvünk sütni-főzni, akkor is érdemes ezt készíteni: egy levessel tálalva tökéletes akár egy hétvégi ebédnek is.
Mutatjuk a receptet, érdemes kipróbálni, biztosan mindenkinek ízleni fog:
Stíriai metélt
Hozzávalók: A tésztához:
1 db egész tojás
1 db tojássárgája
20 dkg porcukor
50 dkg túró
1 db citrom
1 ek tejföl
20 dkg liszt
A vaníliás krémhez:
7.5 dkg vaj
7.5 dkg porcukor
2.5 dl tejszín
50 g tejföl
0.5 db citrom
1 mk vaníliakivonat
1 ek liszt
4 db tojás
A tepsi kikenéséhez:
1 ek vaj
3 ek kekszmorzsa
Elkészítés:
A tésztához a tojást, a tojássárgáját, a porcukrot, és a túrót egy nagy tálba tesszük. Belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tejfölt és összekeverjük kézi robotgéppel. A lisztet kanalanként keverjük a túrós krémhez. (Nem biztos, hogy az összes lisztre szükség lesz! Ez attól függ, hogy milyen a túró nedvességtartalma. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy a tészta már ne ragadjon, és nyújtható legyen!) Lefedjük a tálat és pihentetjük a tésztát.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a vaníliakrémet. Ehhez egy kis lábasba kimérjük a vajat, a cukrot, a tejszínt és a tejfölt. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és a vaníliakivonatot. Összemelegítjük, majd a liszttel csomómentesre keverjük. A krémet lehúzzuk a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kihűlt vaníliaszószba.
A pihentetett tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és 5-6 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Hosszában kettévágjuk, majd a két tésztalapot 5-6 mm szélességű csíkokra metéljük.
Egy nagy fazékba enyhén sós vizet felforralunk, és 1-2 perc alatt kifőzzük benne a túrós tésztát. Leszűrjük és összeforgatjuk a vaníliás krémmel.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy 20x30 cm-es tepsit kivajazunk, és megszórjuk a kekszmorzsával. Beleöntjük a vaníliakrémes túrós metéltet. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk kissé kihűlni, majd megszórjuk porcukorral. Kockákra vágva tálaljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!