Így készül a tökéletes empanada, a spanyolok húsos batyuja - videó
2023. október 23. 08:41
Vágólapra másolva!
Omlós, vajas tésztába csomagolt pikáns marharagu; ez az empanada, a spanyol töltött batyu, ami az autentikus chimicurri mártogatóssal tökéletes vendégváró, de egy nagy adag friss salátával ebédre vagy vacsorára is tökéletes.
Az apróbb vagy nagyobb lepényt nálunk viszonylag kevesen ismerik, pedig az empanada jó választás lehet, ha egy nagyobb társaság számára szeretnénk valami finomat kínálni.
A tartalmas, raguval töltött pitéből mindenkinek juthat egy szelet, ha pedig apróbb félhold formában készítjük el, akkor kitűnő partifalat, de kirándulásra vagy munkába is elvihető.
A klasszikus tölteléke viszonylag közel áll a mi pörköltünkhöz, de szinte bármivel megtölthető, amivel csak szeretnénk. A lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt.
Empanada
Hozzávalók: A tésztához:
40 dkg liszt
1mk só
17 dkg vaj
1db tojás
0.6 dl víz
A töltelékhez:
1 dl olívaolaj
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk oregano
1 tk római kömény
1 tk kurkuma
50 dkg darált hús
só
bors
1 db tojás a kenéshez
A chimicurri mártogatóshoz:
1 csok petrezselyem
1 szál zellerzöld
3 gerezd fokhagyma
1 db újhagyma
0.25 db kaliforniai paprika
2 ek vörösborecet
0.5 db citrom leve
1 dl olívaolaj
só
bors
Elkészítés:
Az empanada töltelékéhez hagymát és fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra.
Az olívaolajon dinszteljük meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá az oregánót, köményt.
Ezután adjuk hozzá a marhahúst és pároljuk kb 15 perc alatt puhára, sózva és borsozva azt, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztához a lisztet, a sót és a szobahőmérsékletű vajat összegyúrjuk, majd a vízzel kikevert tojással apránként összekeverjük.
A tésztát nyújtsuk ki 3 mm vastagra, majd szúrjuk ki és a tölteléket rendezzük a közepébe, majd hajtogassuk össze.
Kenjük le tojással a tésztácskáinkat, majd 190 fokon 20 perc alatt süssük készre.
A mártogatóhoz minden fűszert és hagymát vágjunk össze apróra és keverjük össze az ecettel, olajjal és citromlével.