Így készül a békebeli búrkifli, amiből egy morzsa sem marad majd - videó

búrkifli, sütemény
Vágólapra másolva!
Biztosan sokan emlékeznek még a nagyi konyhájában sülő búrkifli illatára, ami ahogy tányért ért, már el is fogyott. Ez az igazi békebeli finomság még ma is nagy kedvenc, ám az igazi receptet nehéz beszerezni, mi most mégis megszereztük.
Vágólapra másolva!

Aki jó barátságot ápol az aprósüteményekkel vagy az édes péksütikkel, azok biztosan emlékeznek még az igazi búrkiflire régről.

Na nem a mostani boltban kapható darabokra gondolunk, hanem azokra, amikből szinte kifolyt a töltelék, a tésztája pedig még másnap is omlós és puha volt.

Aki ezt a búrkiflit keresi, annak van egy jó hírünk, ugyanis Farkasinszki Ildikó süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítója most videón is megmutatja, hogyan készül ez a békebeli csemege.

Biztosan sokan emlékeznek még a nagyi konyhájában sülő búrkifli illatára Forrás: Táfelspicc

Búrkifli

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 35 dkg vaj
  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1.5 dl hideg víz
  • 1 dkg só
  • 0.2 dl ecet

A töltelékhez:

  • 2 db tojásfehérje
  • 8 dkg cukor
  • 7.5 dkg darált dió
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 1 db reszelt citromhéj
  • 1 csom vaníliás cukor

A kenéshez:

  • 1 db tojás

A tálaláshoz:

  • porcukor

Elkészítés:

  1. 30 dkg vajat és 5 dkg lisztet összegyúrunk és két sütőpapír között egy cm vastagságú négyzetté nyújtunk. Ezután hűtőbe tesszük, hogy kidermedjen.
  2. A 20 dkg lisztet, a réteslisztet, az 5 dkg vajat, a hideg vizet, a sót és az ecetet rétestésztává gyúrjuk, majd enyhén lisztezett folpackba csomagoljuk, és 30 percig a hűtőben pihentetjük.
  3. Ha letelt a pihentetési idő, a rétestésztát kétszer akkora négyzetté nyújtjuk lisztezett munkafelületen, mint a vajas rész. A vajas négyzetet a réteslap közepére tesszük átlósan, majd becsomagoljuk, mint egy borítékot.
  4. Újra kinyújtjuk, és először szimplán hajtogatjuk: a tészta baloldali harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd ráhajtjuk a jobboldali tésztaharmadot is. Megint kinyújtjuk, aztán duplán is meghajtogatjuk: ehhez a bal oldali, majd a jobb oldali tésztanegyedet is behajtjuk középig, majd végül összehajtjuk, mint egy könyvet. Folpackba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
  5. A pihentetési idő után megismételjük a szimpla és a dupla hajtást, majd ismét hűtőben pihentetjük a tésztát addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
  6. A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a darált diót, a reszelt citromhéjat, és a vaníliás cukrot, aztán az elkészült diós habot habzsákba töltjük.
  7. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, közben pedig két tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  8. A pihentetett tésztát 25x80 cm-es lappá nyújtjuk, és hosszában kettévágjuk.
  9. Mindkét tésztacsík felső részét megkenjük a felvert tojással, az alsó részre pedig egy diós töltelékes csíkot nyomunk.
  10. A töltelékes alsó részt feltekerjük úgy, hogy a tölteléket teljesen körülvegye a tészta.
  11. A tésztarudak tetejét megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk a durvára vágott dióval. Ha ezzel megvagyunk, mindkét rudat 5-5 egyforma darabra vágjuk.
  12. A tésztadarabokat kifli formára alakítjuk, aztán a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsikre tesszük őket.
  13. A tepsiket az előmelegített sütőbe toljuk, és 5 percig magas hőfokon sütjük.
  14. 5 perc után a sütő hőmérsékletét 180 fokra csökkentjük, majd további 20-25 percig sütjük a kifliket.
  15. A kisült kifliket rácson hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral.


    Forrás: Mindmegette

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!