Hozzávalók a piskótához:
200 g liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
100 g dió, durvára vágva, plusz néhány további dióhéj a díszítéshez
250 g méz
100 g sárgarépa, meghámozva és finomra reszelve
180 g kimagozott datolya, apróra vágva
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál reszelt szerecsendió
100 g vaj
Hozzávalók a narancsos vajkrémhez:
250 g sótlan középhőmérsékletű vaj
500 g porcukor, átszitálva
1 narancs finomra reszelt héja
100 ml tejszínhab
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 celsius fokra és egy 22 centis tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A lisztet, a szódabikarbónát és a diót keverjük össze, majd tegyük félre. Ezután a mézet, a sárgarépát, a datolyát, a fahéjat, a szerecsendiót és a vajat rakjuk egy serpenyőbe és adjunk hozzá 200 ml vizet.
A serpenyőt enyhe tűzön melegítsük, amíg az alapanyagok összeolvadnak, ezután pároljuk 5-7 percig. Amint kész, a keveréket tegyük egy tálba és hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjük bele a lisztet, a szódabikarbónát és a diót.
A tésztát öntsük a kibélelt formába és süssük 45 percig. Amint a piskóta megsült vegyük ki a formából és tegyük egy rácsra kihűlni. Közben készítsük el a vajkrémet, amihez a vajat és a porcukrot rakjuk egy tálba és kézi mixerrel verjük puhára. Ezután a tejszínt addig verjük, amíg lágy hab nem lesz belőle, majd a két krémet óvatosan dolgozzuk össze. Ezután kenjük be vele a tortát, aminek a tetejét díszítsük kandírozott répával.
Forrás: DailyMail