Sokszor előfordul, mikor feltörjük a tojást és azt vesszük észre, hogy a fehérje vizes. Emiatt az íze sem lesz olyan, mint amire számítunk, ezt pedig a rossz tárolás okozza. Azonban Dean Harper séf elmondta, mire kell figyelni, ha azt szeretnénk, hogy a tojás teljesen friss maradjon.
A séf elmondta, hogy a tojásfehérje akkor vizesedik, ha sokáig várunk a felhasználásával. Ahhoz, hogy a tojás hosszabb ideig friss maradjon, a legjobb, ha a hűtőben tároljuk.
Ez fokozódik, ha a tojásokat magas hőmérsékletű és alacsony páratartalmú helyen tároljuk, ezért mindig törekedjünk arra, hogy hűtőben tároljuk őket.
- mondta a séf.
A tojásokat a hűtőszekrényben, 4 Celsius-fok körüli hőmérsékleten kell tárolni.
Azonban figyeljünk arra, ha kinyitjuk és becsukjuk a hűtőt, megváltozik a hűtő hőmérséklete. Ezért Dean azt javasolja, hogy a tojásokat a hűtő lehető leghidegebb részében tároljuk, mivel így hidegek maradnak.
Ráadásul a tojást nem szabad kivenni a dobozból, még akkor sem, ha a hűtőben tároljuk.
Dean elmondta, a kartondobozt kifejezetten arra tervezték, hogy megőrizze a tojások frissességét és ízét, ezáltal védi azok állagát és textúráját.
Főzés előtt a tojásokat hagyjuk melegedni szobahőmérsékleten,
ugyanis a hirtelen hőmérsékletváltozás megrepesztheti a héját, vagy csökkentheti kötőerejét a sütés során.
A séf elárulta, hogy a boltokban azért nem tárolják a hűtőben a tojásokat, mert a hőmérséklet változás miatt, mikor kivesszük a hűtőpultból és hazavisszük, megnő a szalmonella kialakulásának esélye.
Forrás: Mirror