Kevés jobb dolgot főzhetünk otthon, mint egy tartalmas, laktató leves, amely után szinte második fogásra sincs szükség. Hazánkban töretlen népszerűségnek örvendenek a káposztából készült ételek, így most egy laktató ételt ajánlunk a hétvégére – a család hálás lesz érte.
A savanyú káposztáról szinte mindenki tudja, hogy milyen remek hatással van az emésztőrendszerre, sőt igazi immunerősítő csodaszer is, amit érdemes lenne rendszeresen fogyasztani. Szerencsére nemcsak a savanyúság, hanem a fejes káposzta is igazi kincs, amiből saláta, főzelék, rakottas és persze laktató leves is készíthető! Cikkünk végén videón is bemutatjuk, hogyan!
Káposztaleves
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 fej zellergumó
1 fej káposzta
1 fej kelkáposzta
3 gerezd fokhagyma
10 dkg szalonna
1 tk zsír
50 dkg sertéscomb
1 csap ek őrölt köménymag
1 db babérlevél
1 ek paradicsompüré
1 csap ek pirospaprika
só
bors
A habaráshoz:
2ektejföl
1ekliszt
A tálaláshoz:
petrezselyem
Elkészítése:
Előkészítjük az alapanyagokat, a vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, a répákat megtisztítjuk, és felkarikázzuk, a zellergumót meghámozzuk, felkockázzuk, a káposzták külső levelét eltávolítjuk, félbevágjuk, felcsíkozzuk, a fokhagymát apróra vágjuk, a szalonnát felcsíkozzuk.
Egy nagyobb lábasban közepes lángon zsiradékot hevítünk, erre rakjuk a hagymát, megsózzuk, hozzáadjuk a szalonnát is, és pár percig dinszteljük. Ha a hagyma üveges lett, és a szalonna kicsi kiengedte a zsírját, hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, kevergetve hagyjuk, hogy a húskockák minden oldala a kifehéredjen, picit piruljon.
Ezután fűszerezzük őrölt köménnyel, babérlevéllel, hozzáadjuk a paradicsompürét, elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük pirospaprikával, fokhagymával, kevés vízzel felöntjük, éppen csak annyira, mintha pörköltet készítenénk, lefedjük, és nagyjából egy óráig főzzük. Akkor jó, ha a hús már majdnem teljesen puha.
Következhetnek a zöldségek a káposzták kivételével, a sárgarépa, a fehérrépa és a zeller, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel vagy alaplével, hogy jól ellepje a zöldségeket.
Összekeverjük, és alacsony hőmérsékleten nagyjából 10-15 percig főzzük, ezután hozzáadjuk a káposztát, és 20-30 percig főzzük, addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Végül 2 evőkanál tejfölt egy evőkanál lisztel elkeverünk, és hőkiegyenlítéssel hozzáöntjük a habarást a leveshez, pár percig tovább főzzük, és el is készült ez az igazán kiadós, főételnek is beillő leves.
Ha további receptekre is kíváncsi, akkor keresse fel a Mindmegette portálját!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!