Ellenállhatatlan fogás a hét közepére: így készül az egytálételek koronázatlan királya, a brassói
2024. február 27. 09:14
Olvasási idő: 4 perc
Vágólapra másolva!
Mára közismert, hogy a népszerű fogásnak semmi köze sincs a névadó városhoz, azonban így is szinte minden háztartásban legalább havonta egyszer brassói készül ebédre. Kevesen tudunk ellenállni ugyanis a szaftos, omlós egytálételnek, amelynek elkészítését ezúttal videóban is bemutatjuk.
Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, készítsd hétköznap, esetleg hétvégén, ez a klasszikus brassói aprópecsenye minden körülmények között megállja a helyét. Finom, ízletes, a titka pedig nem más, mint a kissé ropogósra sütött, de még puha burgonya, na és persze az ínycsiklandóan fűszeres húsban rejlik. Íme a recept:
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka
10 dkg füstölt szalonna
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk piros paprika
só
bors
1 tk majoránna
1 kg burgonya
olaj
Elkészítés:
Az eredeti brassói elkészítéséhez alaposan megmossuk, megpucoljuk és kockákra vágjuk a krumplit. Forró olajat melegítünk, és szép pirosra sütjük.
Közben a húst is megmossuk és nagyjából akkora kockákra vágjuk, mint a krumplit.
A szalonnát és a vöröshagymát szintén felkockázzuk, de ezeket már apróra vágjuk. Egy lábasban kisütjük a szalonnát, amikor üveges, rátesszük a vöröshagymát és együtt világosra pirítjuk.
Hozzáadjuk a sertéshúst, fehéredésig sütjük, aztán megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a zúzott fokhagymát is.
Kevés vizet aláöntve, fedő alatt pároljuk a brassóit, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a majoránnát. A végén ne csak zsír maradjon a húson, hanem párolószaft is, ami kb. 1 dl lehet.
Az olajban vagy zsírban előzőleg kisütött krumplit összekeverjük a szaftos hússal. Uborkasalátával forrón tálaljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!