Az egyik legnépszerűbb ehető gombafaj, ízletes pörkölt és rántott gomba készíthető belőle, az egészen egészen friss, fiatal gombafejeket pedig akár nyersen, salátában is fogyaszthatjuk.
Krémszínű vagy szürkésfehér, lemezei fiatalon fehérek vagy halvány rózsaszínes árnyalatúak, idővel bebarnulnak, a tönk felső részén gallér található.
Sajnos azonban könnyen összetéveszthető a mérgező gyilkos galócával, melynek fogyasztása - ahogy a neve is mutatja - napokon belül súlyos vese-és májelégtelenséget, majd halált okoz.
A két gomba színe, mérete, gallérja nagyon hasonlít, ám van néhány jellegzetesség, amelyeket érdemes egy életen át megjegyezni, így többé nem kell majd attól tartanunk, hogy a toxikológiai osztályon kötünk ki, miután jóízűen elfogyasztottunk egy tányér gombapaprikást.
Az egyik szembetűnőbb különbség, hogy a gyilkos galócának
nemcsak gallérja, de bocskora is van, kalapja pedig legtöbbször nem fehér, hanem enyhén sárgás-zöldes színű. A másik lényeges eltérés a szag, ami a gyilkos galóca esetében szúrós, kellemetlen,
szemben csiperke édeskés, lágy aromájával. Ezen kívül a gyilkos galóca
lemezei sosem barnulnak be, mindig fehérek maradnak. Eltérő a termőhelyük is,
a gyilkos galóca ugyanis inkább fenyvesekben, tűlevelű fák tövében terem, míg a csiperke a fűben, mezőkön.