Az új norvég tanulmány eredményei szerint már havi egy koffeintartalmú energiaital is növeli az alvászavarok kockázatát a 18-35 évesek körében. Ezek az italok ugyanis főleg arra szolgálnak, hogy felfrissítsenek és ébren tartsanak bennünket, de az álmatlanság mellett akár egyéb igen kellemetlen és zavaró tüneteket is produkálhatnak, ha alvás előtt kortyolgatjuk ezeket.
A chilli-alapú ételízesítők csípős fűszereket, például paprikát tartalmaznak, amelyek megemelhetik a testhőmérsékletünket és irritálhatják a gyomrunkat, és így potenciálisan gyomorégést, savas refluxot és emésztési zavarokat okozhatnak.
A paradicsom egy rendkívül savas gyümölcs (igen, gyümölcs, nem pedig zöldség, ugyanis a paradicsom tudományos szempontból gyümölcs, ide tartozik növénytanilag), ami megemelheti a PH-szintünket, gyomorégést okozhat, feldühítheti a gyomornyálkahártyát, és ha közvetlenül lefekvés előtt esszük, akkor csúnyán megzavarhatja az alvást. Így pedig a paradicsomleves fogyasztása sem ajánlott vacsorára.
Többen is egyetértenek abban, hogy néhány kocka csoki elnassolása nem lehet káros (főleg, ha étcsokoládéról beszélünk), és még a boldogsághormont is növeli. Azonban a koffeintartalma miatt érdemes lehet este megtartóztatni magunkat ettől az édességtől, és máshol keresni ezt a bizonyos boldogságot. A 70 százalékos kakaótartalmú csokik 60 miligramm koffeint is tartalmazhatnak, ami egy kis Americano elkortyolásához hasonló.
Ha lefekvéshez készülődünk, semmiképpen ne igyuk tele magunkat semmilyen folyadékkal, még vízzel sem, mert tele lesz a hólyagunk, és így hamarosan arra eszmélhetünk, hogy többet vagyunk a mellékhelyiségben, mint az ágyunkban. Szakértők szerint ennek elkerülése érdekében érdemes lehet már két órával elalvásunk előtt abbahagyni a mindenféle ivászatot.
Emésztőrendszerünk egy éjszaka alatt akár 50 százalékkal is lelassul, így a magas fehérjetartalmú, és különösen az olyan zsíros húsoknak, mint a a hamburger és a borda, különösen sokáig tart a megemésztése. És mivel a gyomrunknak ehhez nagyon keményen kell dolgoznia, szinte kizárt, hogy álom jöjjön a szemünkre, amig el nem végzi a dolgát.
Az erjesztett szójatermékekből készült élelmiszerek, mint például a mártogatós szósz, a miso levesek, a tofu és a teriyaki stílusú pácok, nagy mennyiségben tartalmazzák a tiramin nevű aminosavat. Ez egy természetes stimuláns, amely elősegíti az agyműködést, így lefekvéskor ébren tart.
A smoothie-típusú turmixitalok cukortartalma jóval magasabb lehet, mint a sima gyümölcsleveké, néha akár négy kanálnyit is tartalmazhatnak. Ettől pedig jelentősen megugrik a glükózszintünk, majd gyorsan le is esik, ami azt jelenti, hogy habár gyorsan el fogunk tudni aludni, de ez nem lesz mély durmolás, sőt, még rémálmaink is lehetnek.
Érdemes a zöld színű zöldségeket mértékkel fogyasztani lefekvés előtt, mert ezek, és más keresztesvirágú zöldségek, például a karfiol, a káposzta, a kelbimbó, a kelkáposzta tele van lassan emészthető rostokkal. Habár ez nagyszerű a bélrendszer egészségének szempontjából, viszont szelességet okozhat, ami pedig ébren tarthat minket, és a velünk együtt alvókat is.
Az olyan tartósított húsok, mint a pepperoni, a sonka, a felvágottak és a kolbászok szintén szelességet és emiatt alvászavarokat okozhatnak. Mindegyik kiemelkedő mennyiségű aminosavat tartalmaz, amelyek éberré tesznek minket.
Az Origo korábban megmutatta, hogy melyek a világ legdrágább csokijai, felsorolta azokat a nasikat, amiket bármikor nyugodtan fogyaszthatunk, mert 300 kalória alatt vannak, elárulta a tökéletes vajtárolás három alapszabályát és megmutatta, hogy a Corn Flakes közkedvelt reggeli káros hatással lehet a szexuális vágyainkra.
Forrás: Sun online