A tojás az egészséges, kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére, hiszen változatos formában fogyaszthatjuk, kiváló reggeli és vacsora készíthető belőle, és persze nem hiányozhat számtalan főétel, valamint sütemény hozzávalólistájából sem. Húsvétkor különösen népszerűek a tojásos fogások, illetve a főtt tojás, amely a hidegtálak elmaradhatatlan alkotóeleme - írta a Mindmegette.
Ez a legjobb trükk, amellyel szép lesz a főtt tojás és a héj sem ragad rá a fehérjére!
1. TEGYE A TOJÁSOKAT FORRÓ VÍZBE
Sokan hideg vízben kezdik megfőzni a tojást, ám ez a biztos módja annak, hogy a tojás megrepedjen és a fehérje rátapadjon a héjra. Mivel a víz lassan melegszik fel, így a hideg vízben feltett tojás fehérjéje lassan csapódik ki, nagyobb eséllyel tapadva meg a héj belső oldalán. Érdemes megvárni, amíg a víz gőzölögni kezd, és ekkor tegyük a vízbe a tojásokat. Fontos az is, hogy a víz teljesen ellepje a tojásokat.
2. NE HAGYJA KI A SÓT SEM
Egyes források szerint a főtt tojásokat könnyebb lesz megpucolni, ha a főzővízbe sót is tesz.
3. SOKKOLJA HIDEG VÍZZEL A FŐTT TOJÁSOKAT
Ha letelt a főzési idő (ez attól függően változik, milyen keménységű tojást szeretne), akkor tegye azonnal jéghideg vízbe a tojásokat.
A sokkolás hatására megáll a főzési folyamat, a nagy hőmérséklet-különbség miatt a tojás térfogata a héjon belül kicsit csökken, a héj és a fehérje között kisebb űr keletkezik, ezáltal könnyebben lejön róla a héj hámozáskor.
4. TÖRJE MEG ÉS PUCOLJA A TOJÁSOKAT VÍZ ALATT
A tojások pucolása során használjon hűtővizet. Ha kissé megtöri a főtt tojások héját, és hagyja állni a hideg vízben, akkor a víz beszivárog a héj alá, ezzel is megkönnyítve a pucolást. Másik működő módszer lehet, ha folyó víz alatt próbálja leszedni a héját, sőt akár azzal is megpróbálkozhat, hogy a héj eltávolítását a tojás vastagabb, szélesebb oldalán kezdi.
Ha érdekli, hány percig kell főzni a tökéletes főtt tojást, itt elolvashatja!