A citromsav a természetben sok helyen megtalálható, leginkább a citrusfélékben, a citromlének például 5-8 százaléka citromsav.
A por alakú, mesterségesen előállított citromsav 100%-ban természetes anyag, ugyanaz a vegyület, mint a citrusból kivonatolt.
Nincs káros mellékhatása, és a WHO is ajánlja a fogyasztását. Ez egy élelmiszeripari adalékanyag, aminek a kódneve E330 és talán az összes közül ez az egyik legveszélytelenebb. Leggyakrabban kukoricakeményítőből, kukoricacsíra-likőrből (ami ipari melléktermék), melaszból (szintén ipari melléktermék), vagy más, nagy cukortartalmú, olcsó növényi anyagból állítják elő. A citromsav nagyon sok készen kapható, feldolgozott élelmiszerben megtalálható, hiszen remek ízfokozó.
Használjuk bátran otthon is: markánsabbá, karakteresebbé teszi az ételek ízét!
Bármilyen étel vagy ital enyhe savanyítására alkalmas, jól helyettesíti az ecetet vagy citromlevet, vagy fokozza azok hatását. Sütemények készítésekor keverhetjük a tésztába, a töltelékbe vagy akár a mázba is.
Hozzávalók (1 csésze = 2 dl):
A tésztához:
A citromos krémhez:
Elkészítés:
Ha más ínycsiklandó receptekre is kíváncsi, akkor keresse fel a Mindmegette oldalát!