Minden családban van egy-egy olyan recept, amit időről időre el kell készíteni; van akinél a kókuszgolyó, másoknál a képviselőfánk. Mi most mutatunk egy újító erővel ható receptet, amellyel joggal bízhatunk a sikerünkben.
Ezzel a nagyon ízletes süteménnyel mindenkit levesz majd a lábáról:
Narancsos-diós szelet
Hozzávalók: A tésztához:
8 tojás
8 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
1 csapott teáskanál sütőpor
1 evőkanál citromlé
1 csipet sót
fél kezeletlen narancs reszelt héja
A krémhez:
20 dkg darált dió
20 dkg puha vaj
10-15 dkg porcukor
a megsütött piskóta fele
1 kezeletlen narancs leve és héja
tej
narancsesszencia
A tetejére:
9 dkg étcsokoládé
1 evőkanál hideg vaj
kandírozott citrushéj
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral és a sóval, majd beleforgatjuk a tojássárgáját, a lisztet, a citromlével felfuttatott sütőport meg a narancshéjat. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
A piskótát hagyjuk kihűlni, majd lapjában kettévágjuk. Az egyik felét összemorzsoljuk és egy tálba tesszük. Rálocsoljuk a narancslevet, hagyjuk egy kissé ázni, összekeverjük, és ha nem eléggé krémes, további narancsesszenciával ízesített tejet öntünk hozzá.
A vajat habosra keverjük az ízlés szerinti porcukorral. A beáztatott piskótához adjuk a narancshéjat meg a diót, összekeverjük, és kevés tejjel összeállítjuk. A keveréket hozzáadjuk a kikavart vajhoz, és kézi mixerrel jó habosra keverjük. Rákenjük a piskótára.
Összevágjuk az étcsokoládét, gőz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a felkockázott hideg vajat, és ráöntjük a sütemény tetejére. Megszórjuk kandírozott citrushéjjal, és hideg helyen hagyjuk állni legalább egy fél napig. Tálalás előtt hosszúkás szeletekre vágjuk.