A babkonzerv sok háztartásban megtalálható, ez annak is köszönhető, hogy olcsóbb, mint a fejtett bab és rengeteg ételhez felhasználható. Tökéletes pirítóshoz, levesekhez vagy egytálételként elkészített rakottakhoz, de akár finom mártogatóst is készíthetünk belőle. Ráadásul gazdag az alapvető tápanyagokban, mint például a rost, fehérje, folsav, vas, magnézium, kálium és cink.
Ezek elfogyasztása csökkenti a magas vérnyomást,a magas koleszterinszintet és az elhízást, amelyek mind a szívbetegségek kulcsfontosságú kockázati tényezői.
A bab arról híres, hogy összetett szénhidrátjainak, rostos természetének és a lektineknek köszönhetően fokozza a puffadást. Ezeket az összetett szénhidrátokat nehéz lebontani a bélbaktériumok segítsége nélkül, amelyek melléktermékként gázt termelnek. De emiatt ne döntsünk úgy, hogy nem eszünk babot, ugyanis a profi szakácsok és több szakértő is elárulta, hogy van egy egyszerű módja a puffadás elkerülésének, ha babkonzervet eszünk.
Kelsey Kunik dietetikus és táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy felhasználás előtt alaposan öblítsük le a konzerves babot, mert így nem csak tetszés szerint fűszerezhetjük, hanem csökkenti a ragacsosságát is, így elkerülhető, hogy összetapadjon az ételben lévő többi hozzávalóval.
Sőt, a bab leöblítése jelentősen csökkentheti annak gázképző cukortartalmát is.
A BBC Good Food szerint egy 200 grammos babkonzerv akár 9,6 gramm cukrot is tartalmazhat . Ez a többletcukor az emésztőrendszerben marad és erjedni kezd, ami puffadáshoz vezet, ami bizonyos embereknél görcsöket is okozhat.
Az öblítés azonban nem csak az extra cukrot mossa le a babról, mivel a konzervnek magas a nátriumtartalma, aminek a nagy mennyiségű egészségügyi problémához vezethet, így a leöblítés ennek a problémának is megoldást kínál. A szervezetnek bizonyos mennyiségű nátriumra van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa a folyadékegyensúlyt, és biztosítsa az izmok és az idegek megfelelő működését, azonban a babakonzervben az egészséges mennyiségnél jóval több nátrium található,
a túlzott nátrium pedig káros hatással lehet az egészségre, magas vérnyomáshoz, szívbetegségekhez és szélütéshez vezethet.
Emellett a szakértők úgy vélik, hogy a megfelelő öblítés akár 40%-kal is csökkentheti a konzerv sótartalmát. A túl sok sófogyasztás miatt felpuffadhatunk, megduzzadhatnak a a végtagjaink és az arcunk, megnő a kiszáradás veszélye és alvászavarok is előfordulhatnak. - írja a Mirror.