Itt a bodzaszezon, így készítsen belőle ínycsiklandó és gyors süteményt

Vágólapra másolva!
Már egy ideje virágzik a bodza, sokan pedig nem is tudják, hogy a szörpön kívül más finomságot is készíthetünk ebből az értékes és sokoldalú növényből. A citrom ugyanis kiválóan kiegészíti a bodzát, egy puha és omlós sütiben pedig mennyei párost alkotnak.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett 'self soucing pudingok' hihetetlenül finomak, és nagyon gyorsan elkészíthetőek. A külseje ugyanis ropogós míg a belseje lágy, folyós állagú. Feldobhatjuk akár datolyával vagy ricottával, vagy almával és karamellel is, de ha biztosra akarunk menni akkor készíthetjük csokiból is. Ez a recept viszont bodzavirággal és citrommal készül, a citrusrajongók nagy örömére. Csodálatosan édes és könnyű, pillanatok alatt összerakható finomság – írja a  The Guardian.

Citromos, puding,  illusztráció,
Citrompuding.
Fotó: Robyn Mackenzie / Copyright (c) 2016 Robyn Mackenzie/Shutterstock.  No use without permission.

 

A bodzavirágos citrompuding elkészítése

 

Egy közepes méretű, ovális formájú, nagyjából 650 ml-es edényt érdemes használni. A tésztának az edény oldalát félig be kell vonnia, hogy a belső folyós rész a süti belsejébe kerüljön anélkül, hogy kifolyna.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeveréses 180 C)/ és kenjük ki a sütőedényt egy kis zsiradékkal.

Egy tálban habosra keverjük a vajat a cukorral és a citromhéjjal. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, minden hozzáadás után jól felverjük. Szitáljuk bele a lisztet, a sütőport és a sót, majd óvatosan keverjük össze, amíg össze nem áll. Rakjunk hozzá ricottát, majd kanalazzuk a masszát a kivajazott edénybe, és oszlassuk el egyenletesen.

A citromlevet, a kristálycukrot, a bodzavirágot és a kukoricalisztet egy kis serpenyőbe tesszük, közepes lángon melegítjük míg az fel nem forr. Ezután öntsük az elkészült szószt a tészta tetejére, majd tegyük az edényt egy tepsire, hogy a sütés közben lecsepegő részek ne a sütő alján landoljanak. Ezt követően tegyük be a forró sütőbe, és süssük 25-30 percig, amíg a puding aranybarna nem lesz és amíg a szósz nem pezseg a széleken. Ha ez megtörténik akkor kivesszük néhány percig hűlni hagyjuk, majd tálaljuk.

 

Hozzávalók:

Az elkészítés mindössze 30 perc és összesen 4-6 adag lesz belőle.

A tésztához:

  • 80 g vaj, lágy vaj plusz egy kevés ami a tál kikenéshez szükséges 
  • 80 g arany kristálycukor
  • 2 citrom finomra reszelt héja (a szószhoz is használjunk)
  • 2 tojás 
  • 100 g búzafinomliszt
  • ½ teáskanál sütőpor
  • egy csipet só 
  • 100 g ricotta

    A szószhoz: 
  • 2 citrom leve (80 ml kell hozzá)
  • 60 g porcukor
  • 30 g bodzavirág
  • 15 g kukoricaliszt

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről