Puha, édes tészta különleges formában: így készül a budai kuglóf
2024. május 17. 10:13
Olvasási idő: 4 perc
A márványos tésztájú, rumos-mazsolás budai kuglófnak senki nem tud ellánállni.
Vágólapra másolva!
Ahogy az közismert, a kalácsra emlékeztető illatos és puha tésztájú, különleges formájú kuglóf igazi klasszikus desszert, egy csésze kávé vagy tea mellől elmaradhatatlan, így szinte minden vendégségben előkerül, nem véletlenül! Ha mégis megunta már a sokadjára elkészített az alapreceptet, egy kis fantáziával, néhány különleges alapanyaggal feldobva bearanyozza majd a hétvégét.
A kelt tésztás kuglóf alapreceptje számtalan módon variálható. Készülhet túróval, mákkal vagy dióval, gyümölccsel, sőt, kávés is lehet. Ezúttal rumba áztatott mazsola és kakaópor teszi még különlegesebbé a tésztát. Íme, a budai kuglóf, aminek Pesten sem tudnak ellenállni:
Budai kuglóf
Hozzávalók:
1 ek. rum
15 dkg mazsola
8 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 csipet só
4 db tojás
2 dkg élesztő
1 tk. kristálycukor
2 dl tej
30 dkg liszt
1-2 evőkanál holland kakaópor
porcukor a tetejére
Elkészítése:
Egy kevés meleg vízzel elkevert rumba áztatjuk a mazsolát.
Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral és a sóval, majd egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját.
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, és a liszttel együtt hozzáadjuk a vajas-tojásos masszához.
Végül beledolgozzuk a fehérjékből vert habot, és óvatosan hozzáforgatjuk a leszűrt, lisztbe forgatott mazsolát.
Kettéosztjuk a tésztát, az egyik felébe beletesszük a kakaóport. Kivajazott, kilisztezett kuglófformába kanalazzuk úgy, hogy márványos legyen. Ehhez felváltva adagoljuk a sima és a kakós tésztát, majd villával hullámvonalakat rajzolunk bele, hogy kissé összekeveredjenek.
Egy órán át kelesztjük a tésztát, majd a 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 30 perc alatt. Ha kicsit hűlt, kifordítjuk a formából, és egy tortarácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Ha további receptekre is kíváncsi, akkor látogasson el a Mindmegette oldalára.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!